De bezienswaardigheden in Hanoi (Vietnam)

De Tempel van de Literatuur in Hanoi/Vietnam

 

In deze blog heb ik de bezienswaardigheden in Hanoi op een rijtje gezet. De Vietnamese hoofdstad Hanoi was voor mij het beginpunt van mijn (rond)reis door Vietnam. Voor mij was het de tweede kennismaking met Azië. Het was weer wennen aan alle hectiek en chaos in de straten van Hanoi.

 

Hanoi

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam. Hanoi ligt aan de rechteroever van de Rode Rivier. De Golf van Tonkin ligt 60 kilometer naar het oosten en 1.760 kilometer naar het zuiden ligt de andere grote stad van Vietnam, Ho Chi Minh City. Het grootstedelijk gebied van Hanoi heeft ongeveer 6,5 miljoen inwoners. In de stad Hanoi zelf wonen 2,6 miljoen inwoners. Het is er altijd druk in het verkeer.

Hanoi is verdeeld in 10 districten. De oude wijk ligt in de buurt van het Hoan Kiem meer. Dit deel heeft het oorspronkelijke stratenpatroon en de architectuur van het oude Hanoi. Aan het begin van de vorige eeuw bestond de stad uit slechts 36 straten. Deze straten maken nu deel uit van het oude stadscentrum. Hier vind je kleine winkels van allerlei ambachtslieden en handelaren in zijde, juwelen en andere handelswaren. Elke straat was opgedeeld in gedeeltes met handelaren die waren gespecialiseerd in een bepaalde handelswaar, zoals zijde, juwelen of voedsel.

Verkoop op straat in de Franse Wijk van Hanoi (Vietnam) Verkoop op straat in de Franse Wijk

 

Hanoi heeft veel culturele en historische monumenten. In de stad vind je meer dan 600 pagodes en tempels. De meeste monumenten zijn goed bewaard gebleven en worden goed onderhouden.

De stad heeft veel Franse koloniale architectuur, zoals de met bomen omzoomde boulevards (Phan Dinh Phung straat) en de prachtige villa’s en herenhuizen, het gebouw van de opera, de staatsbank van Vietnam (voorheen de Bank van Indochina), het presidentieel paleis (voorheen het Paleis van de Gouverneur-Generaal van Frans Indo-China), de Sint Joseph kathedraal en het historische Hotel Metropole. Ook leuk om te doen is met een fietstaxi (bestuurd door een local) door Hanoi rijden.

In een cyclo/fietstaxi door de straten van Hanoi (Vietnam) In een cyclo/fietstaxi door de straten van Hanoi

 

De bezienswaardigheden in Hanoi

Mausoleum van Ho Chi Minh

Het Mausoleum van Ho Chi Minh is het graf van de voormalige Vietnamese leider Ho Chi Minh. Hij stierf op 2 september 1969 op 79-jarige leeftijd aan een hartaanval. Tegen zijn wil in werd hij na zijn overlijden opgebaard in een groot granieten mausoleum in Hanoi. Experts uit de Sovjet Unie balsemden zijn lichaam om de grote leider te kunnen tonen aan het Vietnamese volk. Zijn wens was om gecremeerd te worden en zijn as moest over het noorden, midden en zuiden van het land verdeeld worden.

De bouw van het mausoleum begon op 2 september 1973 en duurde tot 29 augustus 1975. Dit bouwwerk was geïnspireerd op het Mausoleum van Lenin. Het mausoleum heeft een schuin dak. De buitenkant is gemaakt van grijs graniet en het interieur is grijs, zwart, rood en gepolijste stenen. Op het mausoleum staat met rode letters een inscriptie: Chu tịch Ho Chi Minh (President Ho Chi Minh). Het mausoleum is 21,6 meter hoog en 41,2 meter breed met daarom twee platforms voor het bekijken van de parades. Het plein voor het mausoleum is verdeeld in 240 groene pleinen. De tuinen rondom het mausoleum bevatten bijna 250 verschillende soorten planten en bloemen uit de verschillende regio’s van Vietnam.

Het Mausoleum is voor Vietnamezen de meest belangrijke plek die ze kunnen bezoeken, een bedevaartplek. De regels waar je je tijdens een bezoek aan moeten houden zijn strikt dus enige voorbereiding is op zijn plaats. De regels met betrekking tot kleding en gedrag van de bezoekers worden door het personeel en de bewakers strikt gehandhaafd. De benen van zowel mannen als vrouwen moeten worden bedekt. Korte broeken of minirokken zijn niet toegestaan evenals het dragen van petten en hoeden. Tassen en fotocamera’s moeten bij de entree achtergelaten worden. Bezoekers moeten stil zijn en in twee rijen lopen, de handen mogen niet in de zakken en je armen mogen ook niet worden gekruist. Roken, drinken, eten, fotograferen en video-opnames maken zijn nergens in het mausoleum toegestaan.

Ik ben helaas niet binnen geweest, want in september is het mausoleum gesloten. Wel heb ik voor het mausoleum de wisseling van de wacht gezien.

Adres: 2 Hùng Vương, Điện Bàn, Ba Đình, Hà Nội 100000, Vietnam
Entree: gratis
Openingstijden: van april tot september van dinsdag tot en met donderdag van 07.30 – 10.30 uur en in het weekend van 07.30 – 11.00 uur. Vanaf december tot maart van dinsdag tot en met donderdag van 08.00 – 11.00 uur en in de weekenden van 08.00 – 11.30 uur. Van september tot december is het mausoleum gesloten voor publiek. De reden is dat het lichaam van Ho Chi Minh onderhouden moet worden.

Het Mausoleum van Ho Chi Minh in Hanoi (Vietnam) Het Mausoleum van Ho Chi Minh

 

Lees ook: Ho Chi Minh Mausoleum in Hanoi

 

TIP:
Let op je kleding als je het Mausoleum van Ho Chi Minh bezoekt. Hier gelden strikte kledingvoorschriften. De benen van de mannen en de vrouwen moeten bedekt zijn. Korte broeken of minirokken, dragen van petten en hoeden zijn niet toegestaan. Tassen en fotocamera’s moeten bij de entree achtergelaten worden. Bezoekers moeten stil zijn en in twee rijen lopen, je handen mogen niet in de zakken en je armen mogen ook niet worden gekruist. Roken, drinken, eten, fotograferen en video-opnames maken zijn nergens in het mausoleum toegestaan.

 

Presidentieel Paleis

Het Presidentieel Paleis ligt achter het Mausoleum van Ho Chi Minh. Het Presidentieel Paleis is in 1901 gebouwd als woonhuis voor de gouverneur-generaal van Frans Indochina.

Het gebouw heeft een okergouden kleur. Deze kleur weerspiegelt het Franse koloniale verleden. Het gebouw is in Italiaanse renaissancestijl gebouwd naar het ontwerp van Auguste Henri Vildieu. Hij was de officiële Franse architect van Vietnam.

Het Presidentieel Paleis is niet toegankelijk. Het gebouw wordt nog als ontvangstgebouw voor staatshoofden gebruikt. Je kunt de buitenkant zien als je vanaf het Mausoleum van Ho Chi Minh naar het Huis van Ho Chi Minh loopt.

Adres: Số 2 Hùng Vương, Ngọc Hồ, Ba Đình, Hà Nội 118708, Vietnam

Het Presidentieel Paleis in Hanoi (Vietnam) Het Presidentieel Paleis

 

Lees ook: Presidentieel Paleis in Hanoi

 

Huis van Ho Chi Minh / Ho Chi Minh’s Stilt House

Het Huis van Oom Ho staat achter het mausoleum van Ho Chi Minh. Hier woonde en werkte Ho Chi Minh voor het grootste deel van zijn ambtstermijn als president van Noord-Vietnam. Het is een bescheiden paalhuis achter het grandioze presidentiële paleis in Hanoi: Ho Chi Minh’s Stilt House.

Ho Chi Minh wilde niet in het paleis wonen omdat er te veel pijnlijke herinneringen waren aan de Franse overheersing in het hoofd van het Vietnamese volk. De bewoners waren Franse gouverneurs-generaal. Zij behoorden tot de meest gehate mensen in Vietnam en Ho Chi Minh wilde niet in hun voetsporen te treden.

Het is, geheel in zijn traditie, een simpel en bescheiden huis. Het huis is geïnspireerd op een traditionele paalwoning. Sinds 1958 tot aan zijn dood in 1969 woonde hij hier. Het paalhuis (in het Vietnamees bekend als Nha San Bac Ho of Ho Chi Minh’s Stilt House) kun je bezoeken. Zo krijg je een beter beeld van het leven van de Vietnamese leider.

Het houten paalhuis bestaat uit 2 verdiepingen, die zeer bescheiden en eenvoudig zijn ingericht. Het zijn maar een paar kamers waar Ho Chi Minh rustte en studeerde. Op de begane grond is een open ontmoetingsruimte. Ho Chi Minh ontving vaak collega’s van het politbureau in de openlucht. Hoewel Ho Chi Minh het zonder sanitair en kook- en eetgelegenheid moest stellen, zou hij hier het grootste deel van de tijd tijdens de oorlogen tegen de Fransen en Amerikanen hebben gewoond. Zijn slaap- en studeerkamer bevinden zich op de bovenste verdieping. In de studeerkamer staan een oude typemachine en een boekenkast met werken in diverse talen. In de slaapkamer staan een bed, een elektrische klok, een ouderwetse telefoon en een radio. Via een trap naast de paalwoning kun je het interieur van de tweede verdieping van buitenaf bekijken.

Achter de bungalow staan een paar grijze auto’s, zoals een oude Peugeot en een Russische M20 Pobieda, die de Vietnamese president in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw gebruikte. Ho Chi Minh kreeg de M20 in 1963 cadeau van Vietnamezen die naar Moskou waren uitgeweken.

Het huis ligt in een rustig, schaduwrijk park aan een karpervijver. Ho Chi Minh besproeide zelf zijn tuin en gaf zijn karpers in de vijver te eten. Het huis wordt omgeven door fruitbomen.

Ho Chi Minh’s Stilt House vind je in de tuinen achter het presidentiële paleis en dichtbij het Mausoleum van Ho Chi Minh, de plaats waar je de overblijfselen van Ho Chi Minh kunt vinden.

Adres: Số 1 Ngõ Bách Thảo, Ngọc Hồ, Ba Đình, Hà Nội 118322, Vietnam
Entree: 25.000 VND per persoon
Openingstijden:  dagelijks behalve op vrijdag van 08.00 uur – 11.00 uur en van 14.00 uur – 16.00 uur, op vrijdag van 08.00 uur – 11.00 uur

Het Huis van Oom Ho in Hanoi (Vietnam) Het Huis van Oom Ho

 

Lees ook: Huis van Oom Ho in Hanoi

 

Eénzuilige Pagode

De Eénzuilige Pagode / One Pillar Pagoda / Chua Mot Cot staat ten zuiden van het mausoleum van Ho Chi Minh. Deze pagode werd in de 11e eeuw door de boeddhistische Ly-koningen gebouwd. Deze pagode is gewijd aan Quan Am. De pagode is maar 3 m2 groot. De pagode staat op één pilaar en staat midden in een kunstmatig aangelegd meer. De pagode is gebouwd in de vorm van een lotusbloem, het symbool van verlichting voor de boeddhisten. Dit is niet het originele gebouw. In 1954 werd het origineel door de Fransen verwoest.

De legende zegt dat de pagode in 1049 werd opgericht door koning Ly Thai Tong. Hij kreeg een droom waarin godin Quan Am verscheen op een lotustroon en hem een baby overhandigde. Hij trouwde met een dorpsmeisje en kreeg met haar een zoon. Hij liet als dank deze pagode bouwen.
Een andere versie van de legende luidt dat Ly Thai Ton al een zoon had. Hij was 6 jaar voor de troonsbestijging geboren. De koning droomde dat de godin Quan Am hem uitnodigde om bij haar op haar lotustroon te komen zitten. Dit was volgens de adviseurs van de koning een slecht voorteken. Zij adviseerden hem een pagode te bouwen waar ze konden bidden voor een lang leven van de koning.

De meeste bezoekers vinden de pagode, net als ik, teleurstellend. De reden is dat het nogal klein is en ook restauratiewerken zijn opvallend uitgevoerd.

Adres: Chùa Một Cột, Đội Cấn, Ba Đình, Hà Nội 100000, Vietnam
Entree: 25.000 VND per persoon
Openingstijden: dagelijks van 08.00 – 11.30 uur en op dinsdag – donderdag, zaterdag en zondag ook van 14.00 – 16.00 uur

Eénzuilige Pagode in Hanoi (Vietnam) Eénzuilige Pagode

 

Lees ook: Eénzuilige Pagode in Hanoi

 

Tempel van de Literatuur

De Tempel van de Literatuur is een Confuciustempel. De Tempel van de Literatuur wordt ook wel Văn Miếu genoemd. De tempelindeling is dezelfde als de tempel in Qufu, Shandong, de geboorteplaats van Confucius.

Deze tempel werd in 1070 door koning Ly Thanh Tong opgericht. Dit om het onderwijs en de topacademici van de stad te stimuleren. Later werd de tempel omgedoopt tot de eerste universiteit van Hanoi om twee eeuwen geleden gesloten te worden. Nu is het een plaats waar studenten komen om er in alle rust te studeren.

Het tempelcomplex heeft een oppervlakte van 5,6 hectare, inclusief het Literatuur (‘Van’) meer, het Giam park en de binnenplaatsen. De binnenplaatsen worden omgeven door een bakstenen muur. Het tempelcomplex bestaat uit vijf binnenhoven. De ingang van het tempelcomplex is de Van Mieu Poort.
De eerste twee binnenplaatsen zijn tuinen met zeer oude bomen en strak gemaaide grasvelden. De derde binnenplaats ga je binnen via het grote ‘De stand van zaken betreffende de literatuur’ paviljoen, een paviljoen uit  1802. Aan beide kanten van de vierde binnenplaats zie je paviljoens met daarin de altaren van 72 van de belangrijkste studenten van Confucius. In de vijfde binnenplaats bevond zich de Quoc TU Giaa, de eerste universiteit van Vietnam, die in 1076 door koning Ly Kan Duc werd opgericht en in 1947 door de Fransen werd gebombardeerd.

Adres: 58 Quốc Tử Giám, Văn Miếu, Đống Đa, Hà Nội 100000, Vietnam
Entree: 30.000 VND per persoon
Openingstijden: in de zomer (april tot oktober) van 07.30-17.30 uur en in de winter (oktober tot april) van 08.00-17.00 uur

Tempel van de Literatuur in Hanoi (Vietnam) De Tempel van de Literatuur

 

Lees ook: Tempel van de Literatuur in Hanoi

 

TIP:
Let op je kleding als je de Tempel van de Literatuur bezoekt. Hier gelden strikte kledingvoorschriften. Het complex is een heilige plaats in Hanoi en Vietnam.

 

Maison Centrale

Maison Centrale staat bekend als  de Hoa Lo Prison of het ‘Hanoi Hilton’. Deze gevangenis ligt in het centrum van Hanoi, dichtbij de Franse Wijk. Oorspronkelijk werd Maison Centrale gebouwd voor het huisvesten van Vietnamese politieke campagnevoerders voor onafhankelijkheid. In 1913 was deze gevangenis klaar voor gebruik.

De gevangenis was een hel, met martelingen en slechte omstandigheden. De gevangenis was overbevolkt met soms meer dan 2.000 mensen. Officieel was er capaciteit voor 600 man. Maison Centrale werd het symbool van de Franse onderdrukking van de Vietnamese bevolking. Ook veel latere leiders van Noord-Vietnam zaten hier ooit opgesloten. Tijdens de verschrikkelijke Vietnamoorlog werden hier Vietnamese revolutionairen en Amerikaanse krijgsgevangenen vast gehouden. De voorzieningen waren qua hygiëne en eten zo slecht dat de Amerikanen deze plek sarcastisch de ‘Hanoi Hilton’ noemden. Gevangenen werden gemarteld, iets wat niet was toegestaan en werd verboden in de Noord-Vietnam de Geneva-conventie. Hierin stond dat elke gevangene een humane behandeling moest krijgen. De faciliteiten en behandeling werden vanaf 1970 langzaam beter. Dit is een zeer indrukwekkend museum. Je ziet hier met eigen ogen hoe het leven in de gevangenis een hel was.

Het grootste deel van de gevangenis is in de jaren negentig afgebroken. Je kunt nu alleen het kleine zuidelijke gedeelte dat naast een hotel- en kantorencomplex ligt, bezoeken. Dit deel is ingericht als museum. De gele betonnen toegangspoort en enkele celblokken, compleet met prikkel- en stroomdraad zijn bewaard gebleven en zijn nu ingericht als museum, waar je de blokken voor de gevangenen en de guillotine kunt zien. De foto’s tonen vooral de gevangenis tijdens de Franse koloniale periode, zoals guillotine kamer, nog steeds met originele apparatuur, en de cellen voor de Vietnamese politieke gevangenen. Ook is de onder de Amerikaanse gevangenen beruchte verhoorkamer te zien waar veel nieuwe gevangen genomen Amerikaanse soldaten werden ondervraagd. Deze ruimte is onder ex-gedetineerden berucht als de ‘blauwe kamer’. Deze kamer werd gebruikt voor de ondervraging en marteling van nieuwe gevangenen. Je kunt deze kamer nog altijd bekijken, maar je zult niets zien van de horrorverhalen die door Amerikaanse krijgsgevangenen, waaronder die van wijlen, de voormalige Amerikaanse senator John McCain, verteld zijn.

Adres: 1 Hoả Lò, Trần Hưng Đạo, Hoàn Kiếm, Hà Nội 100000, Vietnam
Entree: 30.000 VND per persoon
Openingstijden:  dagelijks van 08.00 – 17.00 uur

Maison Centrale in Hanoi (Vietnam) Maison Centrale

 

Lees ook: Maison Centrale in Hanoi

 

Hoan Kiem Meer met de Huc Brug

Hanoi wordt ook wel de ‘Stad van de Meren’ genoemd wordt. Het Hoan Kiem meer is het bekendste. Het Hoan Kiem Meer ligt midden in Hanoi. Midden dit meer staat de pittoreske Schildpadpagode. Deze pagode is via de Huc Brug bereikbaar. De pagode is getooid met een rode ster en wordt vaak als symbool van Hanoi gebruikt.

De Huc Brug is de rode houten boogbrug met de poëtische naam ‘de plaats waar het licht van de ochtendzon rust’ of de ‘zonnestraalbrug’ genoemd. Deze brug verbindt de oever met het Den Ngoc Son eiland in het Hoan Kiemmeer. ’s Avonds wordt de brug mooi verlicht.

Naast de brug staat een negen meter hoge pilaar, de Schrijfpenseelstèle/Inktpenseeltoren met drie reusachtige Chinese karakters die ‘een pen om op heldere hemel te schrijven’ uitbeelden. Dit betekent geluk en voorspoed en op de toren zelf staat de inscriptie Ta Thanh Thie, het teken op de helderblauwe hemel.

Adres: Đinh Tiên Hoàng, Hàng Trống, Hoàn Kiếm, Hà Nội 100000, Vietnam
Entree: 20.000 VND per persoon
Openingstijden:  dagelijks van 07.00 – 18.00 uur

Ik raad je aan om tickets en tours voor Hoan Kiem Meer aan te schaffen bij GetYourGuide. Bij hen kan je tot 24 uur voor het begin van je activiteit gratis annuleren. Je ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

De Huc Brug over het Hoan Kiem Meer in Hanoi (Vietnam) De Huc Brug over het Hoan Kiem Meer

De Schrijfpenseelstèle/Inktpenseeltoren in Hanoi (Vietnam) De Schrijfpenseelstèle/Inktpenseeltoren

 

Lees ook: The Huc Brug en de Ngoc Son Tempel in Hanoi

 

Waterpoppenshow

De Waterpoppenshow is een toeristische topattractie in het speciale theater bij het Hoan Kiem meer. Het is bijna een must om een voorstelling in het theater te hebben meegemaakt.  De traditie is meer dan 1.000 jaar oud. De roi nuoc (waterpoppentheater) is één van de meest authentieke expressievormen in de Vietnamese cultuur.

De voorstelling vindt plaats in grote waterbassins in het theater. Poppenspelers staan achter het podium tot hun middel in het water en bewegen de houten poppen op de dramatische muziek van het traditionele orkest. De muziek begeleidt de hele voorstelling en zwelt op belangrijke momenten in het spel aan. Daarnaast worden bijzondere effecten, zoals rook, vuurwerk en waterspuwende drakenpoppen gebruikt. Een voorstelling bestaat uit 12 bedrijven die elk een mythologisch verhaal over Vietnam en zijn geschiedenis vertellen.

De poppen zijn gemaakt naar figuren uit Vietnamese fabels. De verhalen spelen zich af in een eeuwenoude boerencultuur. Traditionele personages als oorlogshelden, corrupte landheren en wrede heersers spelen de hoofdrol. Ook mythische figuren uit de Vietnamese cultuur, zoals draken, feniksen en eenhoorns komen in het verhaal voor net als waterbuffels en andere dieren. De poppen zijn uit waterbestendig hout van vijgenboom of sung gemaakt. De poppen worden na het snijden in felle kleuren geschilderd en gelakt. De poppen zijn zwaar en lang. Soms zijn er vier spelers nodig om een pop te bewegen. De waterpoppen worden in het water met stokken en koorden bewogen.

Adres: 57B Đinh Tiên Hoàng, Hàng Bạc, Hoàn Kiếm, Hà Nội 100000, Vietnam
Entree: 100.000 VND per persoon
Openingstijden:  De voorstellingen zijn om 15.00 uur, 16.10 uur, 17.20 uur, 18.30 uur, 20.00 uur. Een voorstelling duurt 50 minuten.

Waterpoppenshow in Hanoi (Vietnam) Waterpoppenshow

 

Lees ook: Waterpoppenshow in Hanoi

Ik raad je aan om tickets en tours voor Hanoi aan te schaffen bij GetYourGuide. Bij hen kan je tot 24 uur voor het begin van je activiteit gratis annuleren. Je ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

 

Bezienswaardigheden buiten Hanoi

Halong Bay

Halong Bay ligt ten oosten, op ongeveer 150 kilometer, van Hanoi. Vanuit Hanoi is Halong Bay als excursie te bezoeken of als tussenstop tijdens je (rond)reis door Vietnam. Ik vind Halong Bay een must als je Vietnam bezoekt en in een paar uur ben je vanuit Hanoi in Halong Bay. Het landschap van de Halong Bay bestaat uit steile karsttorens die tientallen meters boven het water oprijzen. Halong Bay heeft een kustlijn van maar liefst 120 kilometer en het gebied beslaat 1.553 km2. De kern van de baai heeft een oppervlakte van 334 km2 met 775 eilandjes. Vanuit de oceaan rijzen de kalkstenen monolieten op. De baai is voorzien van duizenden kalksteenkarsts en eilanden in verschillende maten en vormen.

Ik heb Halong Bay vanaf het water bekeken en dit is ook de beste manier om Halong Bay te ervaren. Een boottocht met een traditionele jonk, opgetuigd met bruine en witte zeilen is een mogelijkheid. Aan boord krijg je een typisch Vietnamese maaltijd. Tijdens een dagtocht per boot zie je de kastrotsen, begroeid met korte, stoppelige vegetatie en gedurende miljoenen jaren uitgesleten in verschillende vormen, zwanen, ketels, padden, zadels, monsters, wierookbranders en nog veel meer. Deze boottochten doen de populairste plekken aan.

Ik raad je aan om tickets en tours voor Halong Bay aan te schaffen bij GetYourGuide. Bij hen kan je tot 24 uur voor het begin van je activiteit gratis annuleren. Je ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

Halong Bay (Vietnam) Halong Bay

 

Lees ook: Halong Bay

 

Sapa

Op ruim vijf uur rijden van Hanoi, ligt Sapa. Sapa ligt in het noorden Vietnam niet ver van de grens met China. Vanuit Hanoi is Sapa met de trein of bus te bereiken. Er worden in Hanoi georganiseerde tours naar Sapa aangeboden, inclusief accommodaties, maaltijden, vervoer en excursies.

Sapa is een gebied met natuur, glooiende heuvellandschappen, vergezichten en kleurrijke bewoners. Je kunt hier mooie wandelingen en trektochten maken. Rondom Sapa liggen in de bergen, kleine dorpjes. Deze dorpjes worden bewoond door etnische minderheden zoals de Hmong, Dao en Tay, met elk hun eigen tradities, klederdracht en gewoontes. Op de markt heb je de beste kans om de oorspronkelijke bewoners tegen te komen.

Ik ben zelf niet in Sapa geweest, dit omdat Sapa niet in het rondreisprogramma van de reisorganisatie, in mijn geval Fox Verre Reizen = nu ANWB Reizen, was opgenomen (helaas).

Ik raad je aan om tickets en tours voor Sapa aan te schaffen bij GetYourGuide. Bij hen kan je tot 24 uur voor het begin van je activiteit gratis annuleren. Je ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

Sapa / Foto is van Ngô Thanh Tùng via Pixabay Sapa / Foto is van Ngô Thanh Tùng via Pixabay

 

Bekijk ook: Foto’s van Hanoi en Foto’s van Halong Bay

 

Praktische informatie over Vietnam

Bereikbaarheid van Hanoi

Vietnam kent twee grote internationale luchthavens: Hanoi in het noorden en Ho Chi Minh in het zuiden. Deze luchthavens worden vanuit Nederland niet rechtstreeks aangevlogen. Je zult altijd moeten overstappen in bijv. Hongkong, Doha (Qatar), Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) of Singapore. Een ticket naar Hanoi met een tussenstop kost op het moment vanaf € 650,–. Wil je een vlucht naar Hanoi boeken, kijk dan op Skyscanner voor de mogelijkheden. Je kunt ook kiezen voor de combinatie zoals ik gevlogen heb: Amsterdam – Hanoi // Ho Chi Minh City – Amsterdam.

Vliegen is de snelste manier om van noord naar zuid te reizen. Reizen met het vliegtuig duurt slechts 2 uur en kost ongeveer ‎€ 40 als je van tevoren boekt.
De andere steden, zoals Da Nang, Hai Phong, Can Tho, Hué, Nha Trang, Da Lat of Phu Quoc zijn vanuit Hanoi (en ook vanuit Ho Chi Minh City) goed bereikbaar het grote aanbod van binnenlandse vluchten.

Hanoi is per bus heel goed bereikbaar. Dit is niet de snelste manier maar vaak wel de voordeligste. Er gaan nachtbussen tussen grotere steden en Hanoi. Op kleinere trajecten rijden er reguliere bussen. Vervoer per bus is nogal wennen in Vietnam. Buskaartjes zijn goedkoop en makkelijk op stations te verkrijgen of via je hotel te regelen. Ook kan je tegenwoordig je busticket naar Hanoi online via 12go.asia boeken.

 

Vervoer in Hanoi

In Hanoi worden cyclo tours aangeboden. Een cyclo is een fiets met aan de voorkant een bak met een stoel waar je in kunt zitten. De cyclo gids brengt je rond en kunt je bezienswaardigheden tonen tijdens de rit. Houd rekening dat je vooraf een prijs bepaald.

Ik raad je aan om tickets en tours voor per cyclo aan te schaffen bij GetYourGuide. Bij hen kan je tot 24 uur voor het begin van je activiteit gratis annuleren. Je ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

In Hanoi kun je ook heel goed de taxi nemen. De meest betrouwbare taxibedrijven zijn Mai Linh en Vinasun. Het is belangrijk dat je vooraf onderhandelt over de prijs. Een goed alternatief voor een taxi om is om een taxi app te gebruiken. De populairste app is Grab. Dit is vergelijkbaar met Uber. Met deze app kun je zowel auto taxi’s als motortaxi’s boeken. De prijs weet je direct bij reserveren.

 

Overnachten in Hanoi

In Hanoi overnachtte ik in het Thang Long Opera Hotel aan de 1C Tong Dan, Hoan Kiem, Hoan Kiem, niet ver van het Hoan Kiem meer en de Rode Rivier, de rivier die door Hanoi stroomt. Vanuit dit hotel loop je in een paar minuten naar het Hoan Kiem meer.

Mijn kamer in het Thang Long Opera Hotel in Hanoi/Vietnam Mijn kamer in het Thang Long Opera Hotel in Hanoi

 

Verblijf je liever in een ander hotel in Hanoi? Er zijn veel hotels in Hanoi.

 

Beste reistijd voor Hanoi

De beste reistijd voor Hanoi en de rest van het noorden van Vietnam is van oktober tot en met december. In december tot en met februari is het veel koeler. Vanaf maart stijgen de temperaturen weer. Tussen mei en augustus kan het 40° C worden. Dit is ook het regenseizoen, met soms zware regenbuien.

 

Lees ook: Beste reistijd voor Vietnam

 

Meer lezen over reizen naar Vietnam

Wil je nog meer voorpret of je nog meer verdiepen in Vietnam? Dan kan ik je onderstaande reisgidsen aanraden:

 

Wat is jouw favoriete bezienswaardigheid in Hanoi?  

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen over Vietnam

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

In de Vietnamese hoofdstad Hanoi is genoeg te zien om een paar dagen door te brengen. Ik heb de belangrijkste bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #hanoi #bezienswaardigheden #vietnam #jtravelblog #jtravel In de Vietnamese hoofdstad Hanoi is genoeg te zien om een paar dagen door te brengen. Ik heb de belangrijkste bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #hanoi #bezienswaardigheden #vietnam #jtravelblog #jtravel In de Vietnamese hoofdstad Hanoi is genoeg te zien om een paar dagen door te brengen. Ik heb de belangrijkste bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #hanoi #bezienswaardigheden #vietnam #jtravelblog #jtravel

In de Vietnamese hoofdstad Hanoi is genoeg te zien om een paar dagen door te brengen. Ik heb de belangrijkste bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #hanoi #bezienswaardigheden #vietnam #jtravelblog #jtravel In de Vietnamese hoofdstad Hanoi is genoeg te zien om een paar dagen door te brengen. Ik heb de belangrijkste bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #hanoi #bezienswaardigheden #vietnam #jtravelblog #jtravel In de Vietnamese hoofdstad Hanoi is genoeg te zien om een paar dagen door te brengen. Ik heb de belangrijkste bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #hanoi #bezienswaardigheden #vietnam #jtravelblog #jtravel

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com