De Schaive Toren in Bedum, de scheefste toren van Nederland

De Schaive Toren in Bedum

 

Ken je de Schaive Toren in Bedum al? Deze mooie toren van de Walfriduskerk/Hervormde kerk staat in mijn geboortedorp Bedum in de provincie Groningen. De Schaive Toren (Scheve Toren in het Nederlands) in Bedum is de scheefste toren van Nederland. De Schaive Toren staat schever dan de toren van Pisa/Italië.

Ik bracht tijdens mijn verblijf in Beem (Gronings voor Bedum) een bezoek aan de Schaive Toren om een paar foto’s te maken. Helaas ben ik hier op een dag dat de kerk en toren niet open zijn, waardoor ik binnen geen foto’s heb kunnen maken. Als kind was ik al gefascineerd door de scheefstand van deze toren en als ik mijn ouders bezoek kan ik het ook niet nalaten om even langs deze kerk/toren te lopen.

 

Schaive Toren / Scheve Toren

De Schaive Toren/Walfriduskerk staan in het centrum van Bedum. Om de toren en kerk zie je huisjes, smalle straatjes, winkels en horecagelegenheden.

De torens in het Friese Miedum en het Gelderse Acquoy staan in absolute zin gemeten schever dan de toren van Bedum. De toren van Miedum staat 4,72 graad uit het lood en de toren van Acquoy staat 3,8 graad uit het lood. De torens zijn maar kleine torens met een hoogte van respectievelijk 14 meter en 17,5 meter.

De Schaive Toren in Bedum heeft een hoogte van ruim 35 meter. De toren hangt op een hoogte van 35 meter 2,611 meter scheef, ofwel 4,18 graad. De Bedumers  claimen dan ook dat in Beem de scheefste toren van Nederland staat.

De Schaive Toren in Bedum

 

Om verdere verzakking tegen te gaan is de toren gefundeerd met dierenhuiden die het grondwater moeten tegenhouden. Deze dierenhuiden hebben niet kunnen voorkomen dat de toren langzaam scheef is gaan staan. De toren is inmiddels voorzien van een betonnen korset aan de voet. Dit alles om te voorkomen dat de toren omvalt. De toren verzakt nu niet verder meer.

De toren van Pisa stond voor de renovatie 5,5 graad scheef. De toren is tijdens de renovatie rechter gezet en staat nu nog 3,96 graad uit zijn lood. Ter vergelijking: de Schaive Toren van Bedum staat 4,18 graad uit zijn lood. De Scheve Toren van Bedum is niet de scheefste toren ter wereld. De toren van Suurhusen/Duitsland staat 5,19 graad uit het lood en staat officieel in het Guiness Book of World Records.

De Schaive Toren in Bedum

 

Een grappig feitje is dat in 2014 militairen van de genie uit Wezep kapotte lampjes aan de wijzerplaat zouden vervangen door van de Scheve Toren te abseilen. Ze vonden de toren te scheef hangen en het abseilen werd niet uitgevoerd. Een paar dagen later kwam er een hoogwerker om de lampjes te vervangen.

Als je vlakbij de toren loopt/staat merk je niet dat dat de toren zo scheef staat, dat zie je (vind ik) pas als je verder van de toren verwijderd bent.

De Schaive Toren in Bedum

 

Walfriduskerk

De Schaive Toren in Bedum is een onderdeel van de Walfriduskerk. Dit is de Hervormde kerk in het dorp.

Sint Walfridus was rond het jaar 1000 een heilige in Groningen. Walfridus bracht de woeste gronden ten noorden van Groningen in cultuur. Hij en zijn zoon Radfridus werden tijdens het bidden door de Noormannen vermoord. Het graf van Sint Walfridus werd een bedevaartsoord en Sint Walfridus en zijn zoon martelaren. De kapel werd te klein. Rond het jaar 1100 werd in Bedum een stenen kerkgebouw in Romaanse stijl van tufsteen gebouwd. De tufsteen was afkomstig uit het Eiffelgebergte in Duitsland. De kerk werd door de bisschop van Munster ingewijd. Walfridus werd heilig verklaard. Zijn gebeente werd in een reliekengraf binnen de kerk herbegraven. De kerk werd in de eeuwen erna verder uitgebouwd. Tot ongeveer de 17e eeuw  stond er een Radfriduskapel in wat nu de Kapelstraat in Bedum heet. De Walfriduskapel stond op de huidige locatie van de hervormde kerk.

Informatie over de Walfriduskerk in Bedum

 

Tijdens de reformatie namen de protestanten de kerk over en het was gedaan met de pelgrimages. De kerk was veel te groot geworden en raakte in verval. In 1911 brandde de spits van de toren af na een blikseminslag. Delen van de toren zijn ingestort en niet meer teruggeplaatst. De kerk is een stuk kleiner dan vroeger. Loop maar eens om de kerk heen, buiten liggen graven die in het verleden in de kerk lagen.

Een graf naast de Walfriduskerk in Bedum

 

Tussen 1995 en 1997 werd de kerk volledig gerestaureerd naar de huidige vorm. In en bij de kerk bevindt zich een plattegrond hoe het vroeger was. Ten oosten van de kerk is in het plantsoen met stenen aangegeven waar en hoe het vroegere hoogkoor heeft gestaan.

Ook in de kerk zijn scheve muren en aflopende vloeren. Ik ben wel eens in deze kerk geweest maar dat is lang geleden.

De Walfriduskerk in Bedum

 

Bedum

Bedum is vooral bekend vanwege de Schaive Toren en als geboorteplaats van voormalig voetballer Arjen Robben.

Bedum/Beem ligt in de gemeente Het Hogeland in de provincie Groningen, 7 kilometer ten noorden van de stad Groningen. Tot eind 2018 was Bedum de hoofdplaats van gemeente Bedum. Het is geen groot dorp met 8.650 inwoners. Het is mijn geboortedorp en mijn ouders wonen er nog altijd. Ik kom ook nog regelmatig in het dorp.

De naam Bethdum wordt voor het eerst vermeld in 1214.

Naast de Schaive Toren heeft Bedum nog een aantal beeldbepalende kerktorens. Als je vanuit het centrum via Boterdiep Westzijde richting Onderdendam rijdt/loopt zie je heel duidelijk dat er drie torens/kerken naast elkaar staan: Walfridus kerk met de Schaive Toren (Hervormde kerk), de Maranathakerk (Gereformeerde kerk) en de Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart kerk (Rooms-katholieke kerk).

De Schaive Toren en de Maranathakerk in Bedum

 

Praktische informatie

Handige weetjes

 • De Schaive Toren in Bedum is alleen op zaterdag tussen 14.00-16.00 uur te beklimmen. En ook alleen maar vanaf Koningsdag (27 april) t/m september.
 • Op Open Monumentendag en Koningsdag is de kerk van 10.00-16.00 uur te bezichtigen.
 • Iedere zondag om 09.30 uur wordt er een kerkdienst in de Walfriduskerk gehouden.
 • Rondom de Schaive Toren in Bedum zijn een paar leuke horecagelegenheden gevestigd: De Koffieleut Bedum, Lunch & Dine en Hotel ’t Gemeentehuis.

Horecagelegenheden rond de Schaive Toren in Bedum

 

Bereikbaarheid

 • Bus
  De dichtstbijzijnde bushalte is de halte Molenweg in Bedum van buslijn 61 naar Uithuizen, Middelstum en Groningen. Vanaf deze haltes is het een paar minuten lopen naar de Schaive Toren/Walfriduskerk.
 • Auto
  De parkeergelegenheid bij de Hervormde Kerk in Bedum is beperkt. Je kunt je auto parkeren op het Kerkplein, bij de Bedumers bekend als het ‘Versplein’. Ook achter de Plus Supermarkt is voldoende parkeergelegenheid. Vanaf hier is het een klein stukje lopen naar de Schaive Toren.

 

Openingstijden

De Walfriduskerk is iedere zaterdag vanaf Koningsdag (27 april) t/m september van 14.00-16.00 uur te bezoeken. Tijdens deze openingstijden kun je ook de Schaive Toren beklimmen.

 

Overnachten

Om de hoek van de Schaive Toren ligt Hotel ’t Gemeentehuis, een begrip in Bedum en omstreken. Het is een hotel en restaurant met terras.

In het dorp zelf zijn geen andere accommodaties, maar in het buitengebied en plaatsen rond Bedum wel. Deze kun je boeken bij Booking.com of Natuurhuisje.nl.

Hotel 't Gemeentehuis in Bedum

 

Adres

Walfriduskerk / Scheve Toren
Plantsoen 2
9781 HL Bedum

 

Website

Scheve Toren bij de Walfriduskerk

 

Heb jij deze scheefste toren van Nederland in Bedum al eens bezocht? Wat zijn jouw ervaringen? Laat het me weten via onderstaand reactieformulier.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen over Groningen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ken je de Schaive Toren in Bedum? Deze mooie toren van de Walfriduskerk/Hervormde kerk staat in Bedum in de provincie Groningen. De Schaive Toren (Scheve Toren in het Nederlands) in Bedum is de scheefste toren van Nederland. De Schaive Toren staat schever dan de toren van Pisa/Italië. Meer lees je in deze blog, #schevetoren #schaivetoren #bedum #jtravelblog #jtravel Ken je de Schaive Toren in Bedum? Deze mooie toren van de Walfriduskerk/Hervormde kerk staat in Bedum in de provincie Groningen. De Schaive Toren (Scheve Toren in het Nederlands) in Bedum is de scheefste toren van Nederland. De Schaive Toren staat schever dan de toren van Pisa/Italië. Meer lees je in deze blog, #schevetoren #schaivetoren #bedum #jtravelblog #jtravel Ken je de Schaive Toren in Bedum? Deze mooie toren van de Walfriduskerk/Hervormde kerk staat in Bedum in de provincie Groningen. De Schaive Toren (Scheve Toren in het Nederlands) in Bedum is de scheefste toren van Nederland. De Schaive Toren staat schever dan de toren van Pisa/Italië. Meer lees je in deze blog, #schevetoren #schaivetoren #bedum #jtravelblog #jtravel

Ken je de Schaive Toren in Bedum? Deze mooie toren van de Walfriduskerk/Hervormde kerk staat in Bedum in de provincie Groningen. De Schaive Toren (Scheve Toren in het Nederlands) in Bedum is de scheefste toren van Nederland. De Schaive Toren staat schever dan de toren van Pisa/Italië. Meer lees je in deze blog, #schevetoren #schaivetoren #bedum #jtravelblog #jtravel Ken je de Schaive Toren in Bedum? Deze mooie toren van de Walfriduskerk/Hervormde kerk staat in Bedum in de provincie Groningen. De Schaive Toren (Scheve Toren in het Nederlands) in Bedum is de scheefste toren van Nederland. De Schaive Toren staat schever dan de toren van Pisa/Italië. Meer lees je in deze blog, #schevetoren #schaivetoren #bedum #jtravelblog #jtravel Ken je de Schaive Toren in Bedum? Deze mooie toren van de Walfriduskerk/Hervormde kerk staat in Bedum in de provincie Groningen. De Schaive Toren (Scheve Toren in het Nederlands) in Bedum is de scheefste toren van Nederland. De Schaive Toren staat schever dan de toren van Pisa/Italië. Meer lees je in deze blog, #schevetoren #schaivetoren #bedum #jtravelblog #jtravel

Meer over dit onderwerp

2 reacties

 • Irene schreef:

  Super leuk om te lezen! Ik ben ook in het Hoge Noorden opgegroeid en had familie wonen in Bedum.

  • Jaquelien schreef:

   Hallo Irene, Dank voor je leuke reactie. Grappig dat je ook familie in Bedum had wonen. Ik ben er opgegroeid en kom er nog om mijn ouders te bezoeken. Voel me er ook altijd direct weer thuis.

 • Geef een reactie

  Over JTravelBlog

  Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

  Zoeken

  Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

  Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

  Buy me a coffee

  Aanbiedingen

  Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

  Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

  Boek een vlucht

  Skyscanner

  Boek je hotel  Booking.com

  Boek je Natuurhuisje

  Boek hier je Natuurhuisje

  Heb je nog iets nodig?

  Bol.com