Museumtip #38 : Foam Fotografiemuseum – Amsterdam

De tentoonstelling van Carlijn Jacobs in het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam

 

Mijn museumtip van vandaag is het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam. Het Foam Fotografiemuseum is gevestigd aan de Keizersgracht in onze hoofdstad. Het gebouw is een doolhof en een mix van klassiek en modern. Jaarlijks worden hier meerdere tentoonstellingen gehouden waarin allerlei fotografische genres worden tentoongesteld. Er zijn altijd minstens drie verschillende tentoonstellingen te zien.

 

Foam Fotografiemuseum in Amsterdam

Het Foam Fotografiemuseum is gevestigd een oud grachtenpand aan de Keizersgracht in Amsterdam. Het interieur is een mix van klassieke kenmerken en modern chroom en glas die een artistieke ambiance creëren. Grote ramen en strakke muren zorgen ervoor dat de foto’s optimaal tot hun recht komen. De exposities tonen zowel stille beelden als multimediashows. Op de bovenste verdieping van het museum is een bibliotheek met boeken over fotografie.
Het Foam Fotografiemuseum organiseert regelmatig tentoonstellingen met foto’s van zowel bekende gevestigde als jongere, opkomende fotografen.

FOAM staat voor FOtografiemuseum AMsterdam.

Het gebouw van Foam aan de Keizersgracht was oorspronkelijk het Museum Fodor (geopend in 1863). In Museum Fodor werd de kunstcollectie van de steenkolenhandelaar Carel Joseph Fodor tentoongesteld. Hij had deze verzameling bij zijn dood in 1860 nagelaten aan de gemeente Amsterdam. De collectie werd in 1948 overgedragen aan het Stedelijk Museum, Rijksmuseum en Stadsarchief. Het museum werd na een verbouwing gebruikt als tentoonstellingsruimte van het Stedelijk Museum, vooral voor werken van Amsterdamse kunstenaars. In 1993 vestigde het Vormgevingsinstituut (Netherlands Design Institute) zich in het pand. Foam opende in december 2001 zijn deuren.

Het gebouw waarin het Foam Fotografiemuseum aan de Keizersgracht 609 in Amsterdam is gevestigd bestaat uit drie verschillende panden die via luchtbruggen, overdekte binnenplaatsen en trappen met elkaar verbonden zijn. Ik vond het museum een doolhof.

Het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam Het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam

 

Wat is er te zien

Het Foam Fotografiemuseum wisselt de exposities regelmatig. Elke twee tot vier maanden zijn er tentoonstellingen met werken van twee of drie kunstenaars. De onderwerpen zijn divers en variëren van straat- en landschapsfotografie tot meer artistiek werk. De tentoonstellingen die ik in januari 2024 heb gezien zijn bij publicatie van deze blog niet meer te zien in het museum.

Het Foam Fotografiemuseum presenteert wisselende tentoonstellingen waarin allerlei fotografische genres worden getoond, zoals historische foto’s, kunstfoto’s, nieuwsfoto’s en modefoto’s. Naast grote tentoonstellingen waarin het werk van beroemde fotografen gepresenteerd wordt, heeft Foam speciale aandacht voor actuele thema’s binnen fotografie en voor werk van opkomend talent. Bij het Foam Fotografiemuseum ligt de focus op hedendaagse fotografie die de samenleving weerspiegelt en uitdaagt. Het museum heeft een frisse kijk op de kunstwereld. Iedereen met een camera krijgt de kans om kunstwerken te presenteren. Werken tonen vaak de provocerende kant van fotografie en geven stof tot nadenken. Het museum biedt pas afgestudeerden een ruimte waar zij hun eerste solowerk kunnen presenteren.

Foam organiseert per jaar vier langlopende, tijdelijke, exposities waarin aandacht besteed wordt aan de grote namen uit de fotografie. Dergelijke exposities lopen gemiddeld drie maanden, best kort dus. Ook worden er ongeveer 16 korter lopende exposities georganiseerd, die zeer uiteenlopend van aard zijn. Het kan gaan om het tonen van werk van relatief jonge fotografen, om gerichte projecten, om werk dat inspeelt om de actualiteit, kleine overzichten of het tonen van nieuwe ontwikkelingen. Vrijwel alle kanten van het medium worden belicht: documentairefotografie, historische fotografie, straatfotografie, portret- en glamourfotografie, maar ook installaties en werk van jonge fotografen. Er zijn altijd minstens drie verschillende tentoonstellingen te zien.

De tentoonstelling van Carlijn Jacobs in het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam De tentoonstelling van Carlijn Jacobs in het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam

 

Wat vind ik van Foam Fotografiemuseum in Amsterdam?

Toen ik dit museum bezocht waren er tentoonstellingen van Carlijn Jacobs, Tina Modotti, de Nederlandse fotograaf Steffi Reimers en de tentoonstelling Hedendaagse vrouwelijke kunstenaars uit Saoedi-Arabië – Fonāna. De namen zeggen mij helemaal niets, maar ik heb leuke dingen gezien.

Het museum zelf vond ik een groot doolhof, want ik wilde het deel met de Hedendaagse vrouwelijke kunstenaars uit Saoedi-Arabië zien en daar heb ik ongelooflijk naar moeten zoeken.

Het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam Het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam

 

De fotografie van Carlijn Jacobs is een uitvlucht van en een weerspiegeling op de onnavolgbare werkelijkheid waarin we leven. Ze experimenteert met Artificial Intelligence, waarmee de fantasie van Jacobs tot een hoogtepunt komt: niets is nog onmogelijk. De beelden die ze via AI weet te scheppen zijn als film stills van een vreemd aantrekkelijke nachtmerrie. De Nederlandse kunstenaar en ontwerper Sabine Marcelis heeft meegewerkt aan deze tentoonstelling door met haar ontwerpen de tentoonstellingsruimte te verrijken. Carlijn Jacobs en Sabine Marcelis verwezenlijken zo gezamenlijk hun ultieme droomwereld.

De tentoonstelling van Carlijn Jacobs in het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam De tentoonstelling van Carlijn Jacobs in het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam

 

De tentoonstelling Artist and Activist van Tina Modotti toont de revolutionaire foto’s die Tina Modotti maakte in de korte tijd die zij aan fotografie wijdde, van politiek geladen foto’s tot ontroerende portretten van haar tijdgenoten. De tentoonstelling brengt bijna 250 vintage prints samen die zijn uitgeleend door 12 belangrijke internationale instellingen en diverse particuliere bruikleengevers en collecties, waaronder geïllustreerde tijdschriften en originele werken van fotografen uit de directe omgeving van Tina Modotti, zoals Edward Weston. Dit was een interessante tentoonstelling.

De tentoonstelling van Tina Modotti in het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam De tentoonstelling van Tina Modotti in het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam

 

De tentoonstelling Hedendaagse vrouwelijke kunstenaars uit Saoedi-Arabië – Fonāna (فنانة of ‘vrouwelijke kunstenaar in het Arabisch) belicht de wereld van acht hedendaagse vrouwelijke kunstenaars die in Saoedi-Arabië wonen of gewoond hebben. Hun persoonlijke perspectieven zijn vastgelegd. Het biedt een unieke kijk op een land dat, volgens westerse normen, vaak als conservatief wordt gezien en waarvan de toegankelijkheid voor buitenstaanders soms wordt onderschat. De kunstenaars kaarten complexe en actuele thema’s van de hedendaagse Saoedische samenleving aan. Door middel van hun werk uiten ze persoonlijke kwesties, verkennen ze hun idealen en richten ze zich op lokale dynamieken. Interessant om te zien dat ondanks de onderdrukking deze vrouwen hun eigen werken kunnen maken.

Oude cassettebandjes met vrouwonvriendelijke religieuze preken tijdens de tentoonstelling Hedendaagse vrouwelijke kunstenaars uit Saoedi-Arabië - Fonāna in het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam Oude cassettebandjes met vrouwonvriendelijke religieuze preken tijdens de tentoonstelling Hedendaagse vrouwelijke kunstenaars uit Saoedi-Arabië – Fonāna in het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam

 

Steffie Reimers gebruikte in de tentoonstelling Guilty Grounds foto’s van het landschap in Aspromonte National Park en de omgeving om ons het verhaal te vertellen van ’s werelds machtigste criminele organisatie, de ‘Ndrangheta in Italië. Steffi Reimers reisde af naar Calabrië/Zuid-Italië. Dit om de schaduwzijde van de lokale geschiedenis en het ontstaan en de ontvoeringspraktijken van ’s werelds machtigste criminele organisatie, de ‘Ndrangheta, te onderzoeken. Ze maakt gebruik van het concept van ‘Guilty Landscapes’ om de complexiteit van deze tragische geschiedenis over te brengen. De landschappen van het Aspromonte nationaal park zijn de stille getuigen van de doordringende invloed van de ‘Ndrangheta. Landschappen die ooit ongerept en vredig waren. Nu herinneren ze aan gebeurtenissen die subtiel hun sporen hebben achtergelaten. Elk beeld legt een stille getuigenis af van de gebeurtenissen in Calabrië en nodigt je uit om mee te doen en je eigen interpretaties te maken.

De tentoonstelling van Steffie Reimers in het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam De tentoonstelling van Steffie Reimers in het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam

 

Deze tentoonstellingen zijn niet meer te zien.

Kijk op de website van het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam voor het actuele tentoonstellingsoverzicht.

 

Praktische informatie

Handige weetjes

  • Er is een lift aanwezig in het museum. Het Foam Fotografiemuseum is slechts in beperkte mate toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
  • WIFI is gratis.
  • Het maken van foto’s zonder flits en statief is toegestaan.
  • In het museum is een café en in de foyer een winkel waar het Foam magazine, boeken met fotografiethema en posters te koop zijn.
  • FOAM verzorgt ook diverse workshops, podcasts en discussies over fotografie. Er worden ook regelmatig speciale rondleidingen, lezingen en discussies, films en andere activiteiten georganiseerd.
  • Drie keer per jaar publiceert het museum het Foam magazine bestemd voor een internationaal en nationaal publiek.
  • Je jas en tas kun je in een gratis kluisje in het souterrain opbergen. Hier zijn ook de toiletten.
  • Huisdieren, met uitzondering van geleidehonden zijn niet toegestaan.
  • Het Foam Fotografiemuseum accepteert geen betalingen met contant geld.
  • Het Foam Fotografiemuseum biedt een educatief programma waarin scholieren samen de kracht van fotografie ontdekken. Het Foam Fotografiemuseum organiseert een breed scala aan educatieve projecten die aansluiten bij alle leerniveaus.

De winkel in het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam De winkel in het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam

 

Bereikbaarheid

  • Tram: lijn 24, uitstaphalte Muntplein.
  • Metro: lijn 52 (Noord-Zuidlijn), uitstaphalte Metro Station Vijzelgracht.
  • Auto: vanaf de A10 ringweg neem je afslag S100 naar het centrum van Amsterdam. Je auto kun je parkeren in de parkeergarages in het centrum van de stad of aan één van de grachten. De dichtstbijzijnde parkeergarage is Parking Prins & Keizer. Een andere mogelijkheid is om je auto bij de P+R in het Olympisch Stadion te parkeren en vandaar per tram verder te reizen naar het centrum. Parkeren in Amsterdam is duur. Je kunt het beste met het openbaar vervoer door Amsterdam reizen.

 

Openingstijden

Museum:
Maandag-woensdag + zaterdag en zondag van 10.00-18.00 uur.
Donderdag-vrijdag van 10.00-21.00 uur.

 

Foam Editions galerie:
Dinsdag-woensdag van 11.00-18.00 uur.
Donderdag-vrijdag van 11.00-21.00 uur.
Zaterdag en zondag van 10.00-18.00 uur.

 

Entree

Volwassenen: € 16,– per persoon.
Kinderen t/m 12 jaar: gratis.

Museumkaarthouders: gratis.

(Prijzen zijn van 2024).

Powered by GetYourGuide

 

Adres

Foam Fotografiemuseum
Keizersgracht 609
1017 DS Amsterdam

 

Website

Foam Fotografiemuseum

 

Sociale media

Facebook
Twitter
Instagram
TikTok
YouTube

 

Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer museumtips

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Threads, Twitter, Mastodon, Bluesky, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Mijn museumtip voor vandaag is het Foam Fotografiemuseum aan de Keizersgracht in het Amsterdam. Een museum over fotografie waar jaarlijks meerdere tentoonstellingen gehouden worden waarin allerlei fotografische genres worden tentoongesteld. Het gebouw is een doolhof en een mix van klassiek en modern. #foam #amsterdam #museum #museumkaart #jtravelblog #jtravel Mijn museumtip voor vandaag is het Foam Fotografiemuseum aan de Keizersgracht in het Amsterdam. Een museum over fotografie waar jaarlijks meerdere tentoonstellingen gehouden worden waarin allerlei fotografische genres worden tentoongesteld. Het gebouw is een doolhof en een mix van klassiek en modern. #foam #amsterdam #museum #museumkaart #jtravelblog #jtravel Mijn museumtip voor vandaag is het Foam Fotografiemuseum aan de Keizersgracht in het Amsterdam. Een museum over fotografie waar jaarlijks meerdere tentoonstellingen gehouden worden waarin allerlei fotografische genres worden tentoongesteld. Het gebouw is een doolhof en een mix van klassiek en modern. #foam #amsterdam #museum #museumkaart #jtravelblog #jtravel

Mijn museumtip voor vandaag is het Foam Fotografiemuseum aan de Keizersgracht in het Amsterdam. Een museum over fotografie waar jaarlijks meerdere tentoonstellingen gehouden worden waarin allerlei fotografische genres worden tentoongesteld. Het gebouw is een doolhof en een mix van klassiek en modern. #foam #amsterdam #museum #museumkaart #jtravelblog #jtravel Mijn museumtip voor vandaag is het Foam Fotografiemuseum aan de Keizersgracht in het Amsterdam. Een museum over fotografie waar jaarlijks meerdere tentoonstellingen gehouden worden waarin allerlei fotografische genres worden tentoongesteld. Het gebouw is een doolhof en een mix van klassiek en modern. #foam #amsterdam #museum #museumkaart #jtravelblog #jtravel Mijn museumtip voor vandaag is het Foam Fotografiemuseum aan de Keizersgracht in het Amsterdam. Een museum over fotografie waar jaarlijks meerdere tentoonstellingen gehouden worden waarin allerlei fotografische genres worden tentoongesteld. Het gebouw is een doolhof en een mix van klassiek en modern. #foam #amsterdam #museum #museumkaart #jtravelblog #jtravel

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com