Mijn jaaroverzicht 2021

Tulpen in de Bollenstreek, voorjaar 2021

 

Deze blog bevat mijn jaaroverzicht 2021. Alweer een jaar voorbij, wat gaat de tijd toch snel. Ook 2021 is een bizar jaar geweest met veel beperkingen vanwege het coronavirus dat in 2020 in Nederland de kop op stak en Nederland tot eind 2021 nog in alle hevigheid in de greep houdt. Door een nieuwe coronavariant bevindt Nederland zich sinds 19 december 2021 weer in een volledige lockdown en zijn bijv. horeca en niet-essentiële winkels gesloten. Ondanks alle beperkingen is 2021 voorbijgevlogen. Tijd voor mij om nog een keer achterom te kijken en ook om vooruit te blikken naar 2022.
In onderstaand overzicht neem ik je mee naar de plaatsen die ik in 2021 heb bezocht.

 

Maandoverzicht

Januari

Op de tweede zaterdag van januari maak ik een fietstocht van meer dan 30 kilometer langs 5 beeldhouwwerken van de in december 2020 overleden kunstenaar Kees Verkade. Eén van de beeldhouwwerken staat bij het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp, de tweede ken ik, deze staat bij het bezoekerscentrum van de Amsterdamse Waterleidingduinen, ingang Oase. Ik wist niet dat dit een kunstwerk van Kees Verkade was. Dat weten we dus nu ook. Twee kunstwerken staan in Overveen en omgeving en het laatste beeld dat ik bezocht heb staat in Heemstede, op een plek waar ik langs kom als ik met de bus naar Haarlem reis.
Het was mooi weer en ontzettend druk onderweg. Heel Noord-Holland en omstreken zijn in de Amsterdamse Waterleidingduinen of Nationaal Park Zuid-Kennemerland te vinden. Het was mij veel te druk onderweg. Ik heb toen ook besloten om in tijden van corona niet meer in het weekend op pad te gaan naar dit soort natuurgebieden.

Het beeldhouwwerk Gezin van Kees Verkade bij Ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen, januari 2021 Het beeldhouwwerk Gezin van Kees Verkade bij Ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen, januari 2021.

 

Anderhalve week later stap ik weer op de fiets om een wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen te maken. Het zou mooi weer worden. Nu de zon heb ik deze middag niet gezien. Ik zie veel damherten🦌 maar, helaas, geen vos. Wel een mooi roodborstje die ook nog bleef zitten voor de foto.

Een roodborstje in de Amsterdamse Waterleidingduinen, januari 2021 Een roodborstje in de Amsterdamse Waterleidingduinen, januari 2021.

 

Nog diezelfde week, op een stralende vrijdagmiddag stap ik op de fiets naar Buitenplaats Leyduin om daar een wandeling via het Buitenplaatsenpad van officieel 4 kilometer te maken maar volgens mijn wandelapp liep ik meer dan 6 kilometer. Hoe dat precies zit, lees je in de blog die over deze wandeling is verschenen.

Huize Leyduin op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang Huize Leyduin op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang, januari 2021.

 

Mijn laatste uitstapje in januari was opnieuw naar de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dit keer niet, zoals meestal via Ingang Panneland, maar via Ingang De Zilk. De reden is dat ik hier het kabouterdorp in de duinen wil zien en fotograferen om daar later een blog over te schrijven. De foto’s staan op mijn andere website.

Het kabouterdorp in de Amsterdamse Waterleidingduinen, januari 2021 Het kabouterdorp in de Amsterdamse Waterleidingduinen, januari 2021.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand januari 2021 lees je hier.

 

Februari

Begin februari was heel koud. Er kon zelfs geschaatst worden. En er viel sneeuw, veel sneeuw. Ik maakte een wandeling bij mij in de buurt en liet overal mijn voetstappen achter.

Mijn voetstappen in de sneeuw, februari 2021. Mijn voetstappen in de sneeuw, februari 2021.

 

Dezelfde week las ik dat de weg naar de Amsterdamse Waterleidingduinen begaanbaar was. Ik ben op mijn fiets gestapt om de Amsterdamse Waterleidingduinen in de sneeuw te ontdekken. Het was koud door een stevige wind. Ik heb genoten van de sneeuw, damherten, een ijsvogel en twee wilde zwanen. De foto’s staan op mijn andere website.

Een ijsvogel in de Amsterdamse Waterleidingduinen, februari 2021. Een ijsvogel in de Amsterdamse Waterleidingduinen, februari 2021.

 

Een week later was het bijna lente en schitterend weer. Ik maakte een fietstochtje naar het Haarlemmermeerse Bos om een houtsnijwerk van drie uilen van een boomkunstenaar bij Papa’s Beach House te bekijken en fotograferen. Het was mij veel te druk en de mensen hielden zich nauwelijks aan afstandsregels en andere maatregelen die nog altijd gelden vanwege corona. Ik ben snel weer naar huis gegaan.

Houtsnijwerk in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp, februari 2021. Houtsnijwerk in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp, februari 2021.

 

Eind februari liep ik weer in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dit keer om vanaf ingang Oase naar een bepaald punt te lopen om daar de zgn. bunkerroute langs bunkers uit de Tweede Wereldoorlog te lopen. Ik heb veel bunkers gezien. De foto’s van de bunkerroute staan op mijn andere website.

Een voorraadbunker in de Amsterdamse Waterleidingduinen, februari 2021. Een voorraadbunker in de Amsterdamse Waterleidingduinen, februari 2021.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand februari 2021 lees je hier.

 

Maart

Begin maart maak ik een korte wandeling in het Bennebroekbos in Bennebroek, een paar kilometer van mijn huis. Een plek waar ik, als ik naar de Amsterdamse Waterleidingduinen fiets, langs kom, maar ik heb nooit geweten dat daar een heel bos achter ligt. Ik heb er een korte wandeling gemaakt, veel is er nog niet te zien, de natuur moet nog uit zijn winterslaap komen.

Het Bennebroekbos in Bennebroek, maart 2021. Het Bennebroekbos in Bennebroek, maart 2021.

 

Halverwege maart fiets ik naar Lisserbroek. Vanaf de brug over de Ringvaart die Lisserbroek en Lisse van elkaar scheidt, loop ik de Olmenhorstroute. De Olmenhorstroute in Lisserbroek is een ANWB-wandelroute van 10 kilometer door de Haarlemmermeer. Deze wandeling gaat vanuit Lisserbroek via een binnenweg naar Landgoed De Olmenhorst en na een stukje over een onverhard pad over het Landgoed loop je via de Lisserweg en de Hoofdvaart naar Abbenes. Vanuit Abbenes je loop terug naar Lisserbroek. De foto’s en de route staan op mijn andere website.

Landgoed De Olmenhorst tijdens de Olmenhorstroute, maart 2021. Landgoed De Olmenhorst tijdens de Olmenhorstroute, maart 2021.

 

Tijdens mijn vijfde bezoek in 2021 aan de Amsterdamse Waterleidingduinen ga ik op zoek naar een vos. Ik lees vooral op Facebook dat ze zich bijna niet meer laten zien, maar dat je ze op een bepaalde plek met een beetje geluk wel ziet. Ik loop naar deze voor mij bekende plek, ik ben hier vaker geweest en ja ik heb geluk, een vos 🦊 laat zich 2x kort zien. Ik ben weer helemaal happy. Wat wel opvalt en dat hoor ik van meer bezoekers die ik spreek is dat er onderweg weinig damherten zijn. Waar ze zijn en/of dat ze veel afgeschoten zijn, geen idee, maar het was mij al een paar maanden opgevallen dat ik onderweg weinig damherten spot. Dit keer heb ik er wel weer een aantal gezien maar ik was al een eind de Waterleidingduinen in voor ik de eerste damherten spotte. De foto’s van deze wandeling staan op mijn andere website.

Een vos in de Amsterdamse Waterleidingduinen, maart 2021. Een vos 🦊 in de Amsterdamse Waterleidingduinen, maart 2021.

 

Het is de laatste dag van maart en het begin van de lente en dus bollentijd. Ik stap op mijn fiets voor een tochtje naar de Bollenstreek. Helaas is er nog niet veel te zien, een paar narcissenvelden, maar tulpen en hyacinten heb ik rond De Zilk niet gezien. Ik lees later op sociale media dat de hyacintenvelden aan de andere kant van Lisse liggen, richting Sassenheim en Voorhout. Ik maak uiteindelijk vanaf een wandeling over Landgoed Keukenhof. Deze wandeling begint vanaf Toeristisch Overstap Punt (TOP) Lisse, het oude station van Lisse. Deze wandeling langs het kabouterdorp heb ik vorig jaar ook al gemaakt. Wat nu opvalt is de kaalslag in het bos. Veel bomen zijn door de essentaksterfte omgezaagd. Ook hier is nog niet veel te zien en moet de natuur nog uit zijn winterslaap komen. Alles over deze wandeling over Landgoed Keukenhof en mijn foto’s zie je op mijn andere website.

Een kabouter in het Kabouterdorp op Landgoed Keukenhof in Lisse, maart 2021. Kabouterdorp op Landgoed Keukenhof in Lisse, maart 2021.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand maart 2021 lees je hier.

 

April

Op 1e paasdag ga ik weer naar de Bollenstreek. Zoals in maart al gezegd staan de hyacintenvelden rond Sassenheim en Voorhout in bloei. Ik maak een fietstocht van 37 kilometer en maak stops bij verschillende velden. Het is druk met dagjesmensen. Helaas houdt niet iedereen zich aan de regels om niet in de velden te gaan lopen. Mijn foto’s maak ik aan het begin van de rijen. Ik ga niet de velden in. Veel bezoekers weten waarschijnlijk niet dat het de telers niet om de mooie kleurrijke bollenvelden te doen is maar dat de bollen hun handel is. Ook nu is het nog te vroeg voor de tulpen. De foto’s van deze middag tussen de hyacinten zie je op mijn andere website.

Hyacinten in de Bollenstreek, april 2021. Hyacinten in de Bollenstreek, april 2021.

 

Half april fiets ik naar Vijfhuizen in mijn eigen gemeente Haarlemmermeer. Deze Trage Tocht Vijfhuizen begint en eindigt in Vijfhuizen in de Haarlemmermeer. Via het Kunstfort bij Vijfhuizen, de Geniedijk, recreatiegebied Groene Weelde en het Haarlemmermeerse Bos komt ik weer uit op de Geniedijk en loop ik via Big Spotters Hill terug naar Vijfhuizen. Een leuke wandeling in de Haarlemmermeer. Een wandeling van 10 kilometer. Deze wandelroute kun je ook heel makkelijk op andere punten in de route beginnen. Alles over deze Trage Tocht Vijfhuizen lees je hier. Mijn foto’s zie je op mijn andere website.

Big Spotters Hill tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen Trage Tocht Vijfhuizen, april 2021.

 

In april ben ik veel in de Bollenstreek te vinden. Het seizoen is laat dit jaar. Dit komt door de kou. Eind april staan eindelijk de tulpen in bloei. Tijd om weer een rondje door de Bollenstreek te maken. Het is druk, maar ik kom toch leuke en rustige plekjes tegen waar ik de mooie tulpen kan fotograferen. Mijn foto’s van deze middag fietsen zie je op mijn andere website. Sinds dit jaar is er een nieuwe attractie net buiten Hillegom: The Tulip Barn. The Tulip Barn is een nieuwe bloemenbeleving en een uniek concept op het gebied van bloemenbeleving. Leuk voor jong en oud. Hier geniet je van een unieke selfie-tuin met meer dan 400.000 kleurrijke tulpen. De authentieke bloemenkas is omgebouwd tot een sfeervolle horeca gelegenheid. Alles over The Tulip Barn in Hillegom en mijn foto’s lees en zie je op mijn andere website.

Tulpen in De Zilk/Bollenstreek Tulpen in De Zilk/Bollenstreek, april 2021.

 

Tijdens mijn zesde bezoek in 2021 aan de Amsterdamse Waterleidingduinen ga ik op zoek naar een vos. Helaas zie ik geen vos deze middag. Er was wel een gesignaleerd bij de Duizendmeterweg. Ik kan niet altijd geluk hebben. In het water langs de Duizendmeterweg zit een zwanenstel te broeden op in elk geval 1 ei. Onderweg kwam ik nog een kudde damherten aan het water tegen. Dit keer heb ik wel weer een aantal damherten gezien maar ook dit keer was ik al een eind de Waterleidingduinen in voor ik de eerste damherten spotte. De foto’s van deze wandeling staan op mijn andere website.

Knobbelzwanen in de Amsterdamse Waterleidingduinen Knobbelzwanen in de Amsterdamse Waterleidingduinen, april 2021.

 

Een paar dagen later maak ik een wandeling door de Bollenstreek rond De Zilk. Omdat het zo koud is, bloeien de tulpen later dan normaal en loopt de bloeiperiode ongeveer 2 weken achter. Tijd om al wandelend te genieten van de bloemenpracht in de Bollenstreek. Deze Bollenstreekwandeling rond De Zilk gaat via knooppunten. Ook hier kun je op elk punt in de route beginnen. De foto’s van deze wandeling staan op mijn andere website.

Rode tulpen tijdens de Bollenstreekwandeling rond De Zilk Bollenstreekwandeling rond De Zilk, april 2021.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand april 2021 lees je hier.

 

Mei

Begin mei breng ik mijn voorlopig laatste bezoek dit jaar aan de Bollenstreek. Het bollenseizoen is voorbij. Maar er zijn meer mooie plekjes in deze regio te vinden. Dit keer loop ik de Trage Tocht Lisse, een wandeling over landgoederen Keukenhof en Wassergeest. De route gaat via Landgoed Keukenhof en Kasteel Keukenhof naar het Keukenhofbosch en Landgoed Wassergeest. Veel onverhard lopen en tijdens het laatste stuk over hekken klimmen waarvan de op- en afstappen voor mij soms te hoog zijn. Dit is een wandeling van 10 kilometer die begint en eindigt bij Toeristisch Overstap Punt (TOP) Lisse. De foto’s van deze wandeling zie je op mijn andere website.

De Lageveensemolen tijdens de Trage Tocht Lisse Trage Tocht Lisse, mei 2021.

 

Half mei maakte ik een mooie wandeling vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen: Groene Wissel Vogelenzang. Deze wandeling van 10 kilometer voert mij door het oostelijk deel van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ik wandel door mooie bosgebieden en over hoge duinrichels in een voor mij onbekend stuk Waterleidingduinen. Het laatste deel gaat over Landgoed Vogelenzang en via Buitenplaats Leyduin met de Vinkenduin, Oud-Woestduin en Leyduin. Leyduin is een buitenplaats. De foto’s van deze wandeling zie je op mijn andere website.

De Belvedere op Buitenplaats Leyduin tijdens de Groene Wissel Vogelenzang Groene Wissel Vogelenzang, mei 2021

 

Omdat het weer niet goed is in mei, met veel regen en kou, ga ik er niet elke week op uit. Mijn laatste uitje in mei is een wandeling in Wandelbos Groenendaal in Heemstede. Vorig jaar maakte ik een herfstwandeling, nu een mooie lentewandeling. Het is prachtig groen in het bos. Onderweg heb ik een ontmoeting met zes Schotse Hooglanders. De foto’s van deze wandeling in Heemstede zie je op mijn andere website.

De Adriennelaan in de lente in Wandelbos Groenendaal in Heemstede Wandelbos Groenendaal in Heemstede, mei 2021.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand mei 2021 lees je hier.

 

Juni

In juni hervat ik mijn wandeling van de 30 etappes van het Westerborkpad. De coronamaatregelen zijn versoepeld en ook niet-essentiële reizen met het openbaar vervoer zijn weer mogelijk. De 5e etappe van het Westerborkpad loopt vanaf Station Naarden-Bussum naar Station Hilversum over een afstand van 11 kilometer. Hoogtepunten: de Joodse Begraafplaats in Naarden en de Bussumerheide. Op de heide heb ik opnieuw een ontmoeting met Schotse Hooglanders. Hier liepen 9.

Een Schotse Hooglander op de Bussumerheide tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad Een Schotse Hooglander op de Bussumerheide tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad, juni 2021.

 

Half juni maak ik weer een wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen, mijn achtste bezoek al weer in 2021. Ik loop mijn bijna standaard rondje en kom zo veel moois tegen: meikever, boomkikker, zonnedauw (een vleesetend plantje), viervleklibelle, kikkers, een mank lopende vos (is niet leuk) 🦊 en natuurlijk damherten. Het is niet heel warm en ook niet zo zonnig als de dagen er voor en er na en het was nogal dreigend in de lucht, de reden dat ik het laatste stuk verhard heb gelopen in plaats van door het gebied rond het witte bruggetje. Ik wilde zo snel mogelijk naar de uitgang. Bij de uitgang aangekomen, breekt de zon weer door. De foto’s van deze wandeling staan op mijn andere website.

Een vos in de Amsterdamse Waterleidingduinen Een vos 🦊 in de Amsterdamse Waterleidingduinen, juni 2021.

 

15 juni is de grote dag: ik krijg mijn eerste vaccinatie 💉 tegen het coronavirus 😷. Met de bus reis ik naar Schiphol want dat ik voor mij de dichtstbijzijnde plek voor de vaccinatie.

Eind juni loop ik de 6e etappe van het Westerborkpad. De 6e etappe van het Westerborkpad loopt vanaf Station Hilversum naar Station Hilversum Sportpark over een afstand van 13,8 kilometer. Hoogtepunten: het Oorlogsmonument in Nieuw-Loosdrecht en de Hoorneboegse Heide. In Hilversum heb ik veel Stolpersteine opgezocht. Het is dat het Oorlogsmonument in Nieuw-Loosdrecht staat, anders kun je beter een stuk afsnijden, want het deel tussen Hilversum naar Nieuw-Loosdrecht is saai en loopt langs de grote weg. Ook in Hilversum zitten saaie, lange stukken.

Oorlogsmonument in Nieuw-Loosdrecht tijdens de 6e etappe van het Westerborkpad Oorlogsmonument in Nieuw-Loosdrecht tijdens de 6e etappe van het Westerborkpad, juni 2021.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand juni 2021 lees je hier.

 

Juli

Begin juni reis ik af naar Haarlem om daar de Vrijheidswandeling te lopen. Dit is een wandeling langs 25 monumenten, gebouwen en beelden in Haarlem die te maken hebben met Tweede Wereldoorlog. Een eye-opener met stof tot nadenken over wat vrijheid en vrede is. Juist nu, nu we door de coronapandemie vrijheid hebben moeten inleveren om het virus te bestrijden, denk ik (misschien jij ook wel) vaker na over wat vrijheid is. Het niet hebben van vrijheid tijdens de Tweede Wereldoorlog en de voortdurende angst in die periode was vele malen erger dan het beetje inleveren van vrijheid tijdens de coronabestrijding. Dit is mijn persoonlijke mening. Denk jij er anders over, daar is vrijheid van meningsuiting voor. Iets wat we in deze tijd moeten koesteren, maar dat er tijdens de Duitse bezetting niet was. Had men een afwijkende mening en kwam men in verzet, dan werd men als ze niet konden onderduiken, opgepakt, naar concentratiekampen gestuurd of gefusilleerd. De foto’s van deze vrijheidswandeling in Haarlem zie je op mijn andere website.

Beeld 'Vrouw in Verzet' in het Kenaupark tijdens de Vrijheidswandeling in Haarlem Beeld ‘Vrouw in Verzet’ in het Kenaupark tijdens de Vrijheidswandeling in Haarlem, juli 2021.

 

Ook maak ik een korte wandeling langs de beeldengalerij aan de Dreef in Haarlem. Dit is een wandeling langs 12 kunstwerken. Het zijn allemaal kunstwerken geïnspireerd op het thema ‘recycling en het circulaire denken’. De foto’s van mijn wandeling langs de beelden aan de Dreef in Haarlem zie je op mijn andere website.

Het kunstwerk Fingers Crossed van Frank Koolen tijdens mijn wandeling langs de Beeldengalerij in Haarlem Het kunstwerk Fingers Crossed van Frank Koolen tijdens mijn wandeling langs de Beeldengalerij in Haarlem, juli 2021.

 

Een paar dagen later bezoek ik de Amsterdamse Waterleidingduinen, mijn negende bezoek al weer in 2021. Ik loop in het begin mijn bijna standaard rondje en zie weer veel moois zoals zebrarupsen, zonnedauw (een vleesetend plantje), Sint Jansvlinders, drie vossen 🦊 en natuurlijk damherten. Ik kom een paar bekenden tegen en die nemen me mee naar een plek die ik niet ken maar waar vaak vossen gespot worden. De foto’s van deze wandeling staan op mijn andere website.

Een Sint Jansvlinder in de Amsterdamse Waterleidingduinen Een Sint Jansvlinder in de Amsterdamse Waterleidingduinen, juli 2021.

 

Half juli loop ik de 7e etappe van het Westerborkpad. De 7e etappe van het Westerborkpad loopt vanaf van Station Hilversum Sportpark naar Station Baarn over een afstand van normaal gesproken 7,9 kilometer. De wandeling werd iets langer. Volgens mijn app heb ik 11,3 kilometer gelopen. Ik heb in Hilversum op 3 plekken Stolpersteine opzocht en een flinke omleiding rond Anna’s Hoeve Park in Hilversum gehad. Hoogtepunten van etappe 7 zijn de oorlogsmonumenten in Baarn en het deel door de bossen tussen Hilversum en Baarn. Minder leuk was de omleiding waardoor de route een paar kilometer langer werd.

Standbeeld voor Gerard en Lodewijk van Hamel in Baarn tijdens de 7e etappe van het Westerborkpad Standbeeld voor Gerard en Lodewijk van Hamel in Baarn tijdens de 7e etappe van het Westerborkpad, juli 2021.

 

Eind juli krijg mijn tweede vaccinatie 💉 tegen het coronavirus 😷. Ook dit keer reis ik met de bus naar Schiphol want dat ik voor mij de dichtstbijzijnde plek voor de vaccinatie. Ik kan binnenkort eindelijk weer eens afreizen naar Groningen om na anderhalf jaar mijn ouders weer te zien.

Ook in juli fiets ik de Manpadroute, een fietstocht van bijna 24 kilometer langs buitenplaatsen in Kennemerland. De route is genoemd naar het 18e eeuwse Huis te Manpad in Heemstede. Ik fiets deze route aan de hand van fietsknooppunten. Mijn fietstocht begint en in eindigt in Bennebroek en gaat langs bekende plekken in Heemstede en Haarlem, langs buitenplaats Elswout, door Aerdenhout en via Buitenplaats Leyduin fiets ik terug naar Bennebroek.

Huis te Manpad in Heemstede tijdens het fietsen van de Manpadroute Huis te Manpad in Heemstede tijdens het fietsen van de Manpadroute, juli 2021.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand juli 2021 lees je hier.

 

Augustus

Na maanden, door de coronapandemie, geen museum bezocht te hebben, bezoek ik begin augustus voor het eerst in 2021 een museum. Het wordt het Teylers Museum in Haarlem. Vooraf moet ik een slottijd reserveren. Het Teylers Museum is een fantastisch museum aan het Spaarne in het centrum van Haarlem waar fossielen, schilderijen, tekeningen, munten en penningen tentoongesteld worden. Ook het gebouw is schitterend, zowel van de binnen- als de buitenkant. De foto’s van het Teylers Museum in Haarlem zie je op mijn andere website.

De Ovale Zaal van het Teylers Museum in Haarlem De Ovale Zaal van het Teylers Museum in Haarlem, augustus 2021.

 

Half augustus loop ik de 8e etappe van het Westerborkpad. De 8e etappe van het Westerborkpad loopt vanaf van Station Baarn naar Station Amersfoort over een afstand van 11 kilometer. Een saaie etappe met als hoogtepunten de oorlogsmonumenten in Baarn en de indrukwekkende Joodse begraafplaats in Amersfoort.

Het oorlogsmonument op de Joodse begraafplaats in Amersfoort tijdens de 8e etappe van het Westerborkpad Het oorlogsmonument op de Joodse begraafplaats in Amersfoort tijdens de 8e etappe van het Westerborkpad, augustus 2021.

 

Eind augustus bezoek ik voor de 10e keer in 2021 de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ik loop in het begin mijn bijna standaard rondje en zie weer veel moois zoals maar liefst 6 vossen 🦊 en natuurlijk damherten. Ik kom opnieuw een paar bekenden tegen en met hen loop ik aar een plek waar ik vorige keer ook vossen gespot heb. De vossen lopen nu op 4 verschillende plekken. Op de terugreis loopt er eentje zelfs het gebied via het wildrooster uit. De foto’s van deze wandeling staan op mijn andere website.

Een vos in de Amsterdamse Waterleidingduinen, augustus 2021 Een vos 🦊 in de Amsterdamse Waterleidingduinen, augustus 2021.

 

Op de één na laatste dag van augustus reis ik voor het eerst sinds februari 2020 weer af naar Groningen. Door de coronaperikelen en de kwetsbaarheid van mijn ouders heb ik ze anderhalf jaar niet gezien. Iedereen is ingeënt en we durven het weer aan om elkaar te zien. Mijn moeder is jarig en dat is de reden dat ik een week in Groningen verblijf.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand augustus 2021 lees je hier.

 

September

Begin september bezoek ik samen met mijn moeder het Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum. Een openluchtmuseum op het Groningse platteland. Je gaat in dit museum terug naar het leven op het Groningse platteland van de 19e en begin 20e eeuw. Veel dingen zijn voor mij herkenning, omdat ik ze eerder gezien heb, ook in andere musea. Er zijn in Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum 22 gebouwen, zoals huizen, winkels, scholen, een molen en werkplaatsen te zien. Als je de plattegrond, die je in bij de entree in het oude schoolgebouw krijgt, volgt kom je langs alle gebouwen.

Molen De David in Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum Molen De David in Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum, september 2021.

 

Na een week in Groningen te hebben verbleven reis ik terug naar het westen van Nederland waar ik aan het eind van week voor het eerst sinds de zomer van 2019 weer deelneem aan een instameet. Deze Instameet Ode aan het Landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer was in de Haarlemmermeer. Voor mij een thuiswedstrijd met bezoeken aan leuke plekken (het Cruquius Museum in Cruquius, Fort van Hoofddorp en Landgoed Kleine Vennep in Nieuw-Vennep) in het kader Ode aan het Landschap Noord-Holland.

Fort van Hoofddorp tijdens de Instameet Ode aan het Landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer Fort van Hoofddorp tijdens de Instameet Ode aan het Landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer, september 2021.

 

Half september loop ik de 9e etappe van het Westerborkpad. Deze etappe loopt van Station Amersfoort naar Station Amersfoort Schothorst over een afstand van 12,9 kilometer met indrukwekkende bezoeken aan Kamp Amersfoort, het Russisch Ereveld en de oorlogsbegraafplaats in Amersfoort en in Amersfoort loop ik langs de Koppelpoort. Dit is tot nu toe een van de mooiere etappes, al zitten hier ook hele saaie stukken in, vooral het deel vanaf de Koppelpoort naar Station Amersfoort Schothorst. De eerste 100 kilometer van het Westerborkpad zijn afgelegd.

Een wachttoren van Kamp Amersfoort tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad Een wachttoren van Kamp Amersfoort tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad, september 2021.

 

Ook in september bezoek in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Mijn 11e bezoek alweer in 2021. Ik maak mijn standaard rondje omdat ik daar plekken weet waar de vossen te spotten zijn. Dit keer spotte ik drie vossen 🦊, libellen en damherten. Voor de vossen (en ook damherten) moest ik dit keer geduld hebben. Er waren werkzaamheden in het gebied en dat heeft de dieren afgeschrikt. De werkers waren weg en ook de vossen lieten zich zien. Uiteindelijk heb ik er dus 3 gezien op twee verschillende plekken. De foto’s van deze wandeling staan op mijn andere website.

Een vos in de Amsterdamse Waterleidingduinen, september 2021 Een vos 🦊 in de Amsterdamse Waterleidingduinen, september 2021.

 

Sinds eind september fotografeer ik met een Sony Cybershot DSC-RX10 IV, een compactcamera met een 600 mm zoomlens en hele goede recensies. Een camera die je tegenwoordig veel ziet bij bezoekers van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Geen lenswissels meer van macro naar 300 of meer mm en geen gesjouw met alle lenzen. Ik ben druk bezig met het me eigen maken van de vele mogelijkheden van deze fotocamera. Vanaf dat moment zijn alle foto’s met deze camera gemaakt.

Mijn laatste uitje in september is een wandeling van het Fortenpad rond Uithoorn, een wandeling van iets meer dan 8 kilometer, uitgezet door Wandelnetwerk Amstelland en Wandelnetwerk Noord-Holland. Het is een wandelroute langs een paar forten rond Uithoorn die deel uitmaken van de Stelling van Amsterdam. De wandelroute begint officieel bij TOP Fort aan de Drecht, Grevelingen 30 in Uithoorn bij knooppunt 21. Ik ben mijn wandeling begonnen bij punt 25, dit omdat ik met de bus naar Uithoorn reis en dit punt het dichtstbijzijnde startpunt is. Je kunt deze wandeling op elk punt beginnen en ook in tegenovergestelde richting lopen. De foto’s van mijn wandeling van het Fortenpad rond Uithoorn zie je op mijn andere website.

Fort aan de Drecht tijdens de wandeling van het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland Fort aan de Drecht tijdens de wandeling van het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland, september 2021.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand september 2021 lees je hier.

 

Oktober

Het is burltijd in de Amsterdamse Waterleidingduinen. De bronstijd voor de damherten 🦌. De reden voor mij om het gebied deze maand 2x te bezoeken, op zoek naar burlende en vechtende mannetjes. Geburl genoeg gehoord maar gevechten heb ik helaas niet gezien. Beide keren loop ik anders dan ik meestal loop. De foto’s van 8 oktober en foto’s van 28 oktober staan op mijn andere website. Tijdens mijn laatste bezoek in oktober kom ik niet ver van de uitgang zelfs nog een vos 🦊 tegen.

Een damhert in de Amsterdamse Waterleidingduinen, oktober 2021 Een damhert 🦌 in de Amsterdamse Waterleidingduinen, oktober 2021.

 

Half oktober loop ik de 10e etappe van het Westerborkpad. Deze etappe loopt van Station Amersfoort Schothorst naar Station Nijkerk over een afstand van 9,9 kilometer. Ik heb mooiere etappes gelopen. Alleen het deel vanaf de begraafplaats van Nijkerk was interessant. De aanloop gaat vooral langs een fietspad.  In Museum Nijkerk krijg ik een boekje ‘Pelgrimage en het Westerborkpad’ en een apart papiertje met een stempel van het Westerborkpad. In Nijkerk liggen op verschillende plekken Stolpersteine die ik tijdens mijn wandeling opzoek.

Het evacuatiemonument op de Algemene begraafplaats in Nijkerk tijdens de 10e etappe van het Westerborkpad Het evacuatiemonument op de Algemene begraafplaats in Nijkerk tijdens de 10e etappe van het Westerborkpad, oktober 2021.

 

Ook deze maand neem ik deel aan een instameet: Instameet Week van de Industriecultuur 2021 in Beverwijk. Deze instameet wordt gehouden in het kader van de Week van de Industriecultuur. Ook dit keer bezoek ik weer een aantal leuke plekken: Riwald Recycling in Beverwijk, Broedmachine in Beverwijk, ik maak een Beverwijkse Haventocht en bezoek het Beeldenpark ‘Een Zee van Staal’ in Wijk aan Zee.

Instameet Week van de Industriecultuur 2021, oktober 2021 Instameet Week van de Industriecultuur 2021, oktober 2021.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand oktober 2021 lees je hier.

 

November

In november loop ik 2x het kabouterpad in het Haarlemmermeerse Bos, de eerste keer was een spontane wandeling en heb ik nogal wat kabouterpalen gemist, reden om later in november de complete wandeling nog een keer te maken. Dit is een korte wandeling tussen Papa’s Beach House en de parkeerplaats aan de overkant van het meer in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp. Deze wandeling loop je door een route langs 20 verschillende kabouterpaaltjes, 10 blauwe en 10 groene, te volgen. De foto’s van mijn kabouterwandeling in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp zie je op mijn andere website.

Een groene en blauwe kabouterpaal langs het kabouterpad in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp Een groene en blauwe kabouterpaal langs het kabouterpad in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp, november 2021.

 

Dezelfde middagen beklim ik ook Big Spotters Hill in Vijfhuizen. Big Spotters Hill staat sinds 2002 op het voormalige Floriadeterrein in recreatiepark Groene Weelde in Vijfhuizen. Big Spotters Hill is een met gras begroeide heuvel in de vorm van een vierkante piramide. Je kunt hier met de trap naar boven voor een fantastisch uitzicht over de omgeving. Ik heb deze klim deze maand 2x gemaakt, dit omdat het de eerste keer begon te miezeren en ik eenmaal weer beneden geen foto’s meer heb gemaakt.

Big Spotters Hill in Vijfhuizen Big Spotters Hill in Vijfhuizen, november 2021.

 

Half november maak ik een mooie herfstwandeling over Buitenplaats Beeckestijn en Velserbeek. Ik liep de Buitenplaatsroute rond Velsen van Wandelnetwerk Noord-Holland. Ik breidt deze wandeling iets uit met een wandeling door Oud-Velsen. De wandelroute begint bij Buitenplaats Beeckestijn bij knooppunt 80. Zoals elke knooppuntenwandeling kun je de  wandeling op elk punt beginnen en ook in tegenovergestelde richting lopen. De foto’s van mijn wandeling rond de buitenplaatsen van Velsen zie je op mijn andere website.

De baroktuin op Buitenplaats Beeckestijn tijdens mijn wandeling van de Buitenplaatsroute rond Velsen De baroktuin op Buitenplaats Beeckestijn tijdens mijn wandeling van de Buitenplaatsroute rond Velsen, november 2021.

 

Ook in november bezoek ik de Amsterdamse Waterleidingduinen. Mijn 14e bezoek alweer in 2021. Ik maak mijn standaard rondje omdat ik daar plekken weet waar de vossen te spotten zijn. Dit keer geen vossen gespot maar wel paddenstoelen en damherten. Waarschijnlijk door de werkzaamheden in het gebied laten de vossen zich dit keer niet zien. De foto’s van deze wandeling staan op mijn andere website.

Een paddenstoel in de Amsterdamse Waterleidingduinen Een paddenstoel in de Amsterdamse Waterleidingduinen, november 2021.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand november 2021 lees je hier.

 

De laatste twee maanden van 2021 loop ik geen etappes meer van het Westerborkpad. Redenen: ik wil zo weinig mogelijk met vooral de trein reizen vanwege de oplopende coronabesmettingen en het wordt steeds vroeger donker. De etappe tussen Station Nijkerk en Station Putten is een lange etappe. Daardoor moet ik en vroeg van huis en ik wil voordat het donker wordt, weer in de trein zitten en ik weet niet of ik dat ga redden. Ik schuif het even de lange baan en pak de wandeling in 2022 weer op.

 

December

Begin december bezoek ik voor het eerst in 2 jaar weer een tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam, net op tijd want 2½ week later zijn de musea vanwege een lockdown gesloten. Ik bezoek de tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders een complete ridderzaal met met achttien volledige harnassen uit de collectie van tsaar Nicolaas I, een steekspel te paard en een ridderslag. Een fantastische tentoonstelling. De foto’s van deze tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam zie je op mijn andere website.

In de Hermitage Amsterdam: de tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders In de Hermitage Amsterdam: de tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders, december 2021.

 

Dezelfde middag bezoek ik het indrukwekkende Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam, een monument met 102.162 namen van de Joden, Sinti en Roma die tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratie- en vernietigingskampen van de nazi’s zijn vermoord of omgekomen. Zij hebben nooit een graf gekregen. Het monument bestaat uit vier Hebreeuwse letters in spiegelend staal die samen het woord ‘in herinnering aan’ betekenen. Als je een in de buurt bent, bezoek dit monument. De foto’s van het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam zie je op mijn andere website.

Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam, december 2021.

 

Ook bezoek ik die middag nog de Portugese Synagoge aan de overkant. Deze synagoge is nog altijd in gebruik. Je bent hier, behalve op zaterdag (sjabbat) en bepaalde feestdagen, van harte welkom. Naast de synagoge zie je ook andere ruimtes, zoals de wintersynagoge en de schatkamer. Wist je dat de verlichting uit honderden kaarsen bestaat en dat deze kaarsen de enige verlichting in de synagoge is. De foto’s van de Portugese Synagoge in Amsterdam zie je op mijn andere website.

De wintersynagoge in de Portugese Synagoge in Amsterdam De wintersynagoge in de Portugese Synagoge in Amsterdam, december 2021.

 

De week er op fiets ik naar Kasteel Keukenhof om op het terrein de kunstroute te lopen. Een wandeling van een paar kilometer met veel kunstwerken rond Kasteel Keukenhof in Lisse. De meeste kunstwerken heb ik al vaker gezien, maar recent zijn er een aantal nieuwe kunstwerken geplaatst en is er een aparte kunstroutewandeling gemaakt.

Kunst op de zichtlijn tijdens de kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse De kunstroutewandeling bij Kasteel Keukenhof in Lisse, december 2021.

 

Ook in december maak ik een frisse wandeling in Wijk aan Zee. Het is een route die ik vind op de website van Wandelnetwerk Noord-Holland. Het is een wandeling door de duinen bij Wijk aan Zee, door het Noordhollands Duinreservaat, over het strand, langs een paar bunkers van de Atlantikwall en het beeldenpark ‘Een Zee van Staal’.

De entree tot het beeldenpark 'Een Zee van Staal' in Wijk aan Zee tijdens de wandelroute : Staal en strand en duinen in Wijk aan Zee Wandeling : Staal en strand en duinen in Wijk aan Zee, december 2021.

 

Mijn laatste uitje in december is een bezoek aan de Amsterdamse Waterleidingduinen. Mijn 15e bezoek alweer in 2021. Ik maak mijn standaard rondje omdat ik daar plekken weet waar de vossen te spotten zijn. Dit keer geen vossen gespot maar wel damherten. De werkzaamheden in het gebied zijn nog altijd gaande en waarschijnlijk daarom lieten de vossen lieten zich ook dit keer niet zien. De foto’s van deze wandeling staan op mijn andere website.

Een damhert in de Amsterdamse Waterleidingduinen, december 2021 Een damhert in de Amsterdamse Waterleidingduinen, december 2021.

 

Tussen kerst en oud & nieuw krijg mijn boostervaccinatie 💉 tegen het coronavirus 😷. Dit keer reis ik met de bus en metro naar Amsterdam RAI want dat is voor mij de dichtstbijzijnde beschikbare plek voor de vaccinatie. Schiphol was volledig volgeboekt.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand december 2021 lees je hier.

 

2021 in cijfers

 

Conclusie over 2021

Ondanks mijn ziekte heb ik, als ik zo alles op een rijtje zet, veel uitstapjes gemaakt. Het is voor mij heel vermoeiend. Ik neem op de koop toe, dat ik als ik een uitje maak, ik een dag en soms meerdere dagen nodig heb om te herstellen. Ik heb de dag na een dagje weg bijna altijd veel hoofdpijn. Ik heb wel de indruk dat het iets beter gaat want ik de dag erna ben ik vaak niet meer extreem moe waardoor er helemaal niets meer uit mijn handen komt.

Werken doe ik nog altijd niet. Dit jaar heb ik ook niet meer actief gezocht. Dit alles heeft vooral de maken met de coronapandemie. Ik ben nog steeds te moe en het kost mij ontzettend veel inspanning om ergens te komen en als ik in het kader van werk of officiële instanties een gesprek heb gehad, ben ik leeg en doe ik de rest van de dag niets meer.

 

Persoonlijk

Het afgelopen jaar 2021 ben ik, zoals je in bovenstaand overzicht ziet, niet in het buitenland geweest. Dit omdat ik nog altijd gezondheidsproblemen heb. En ook omdat reizen naar het buitenland vanwege de coronacrisis heel lastig is/was.

In mei 2018 ben ik gestart met het opzetten van deze blog. Dit omdat ik op mijn andere website, JTravel, niet alles kwijt kon, wat ik nog meer wilde vertellen. Sinds september 2018 staat JTravelblog online. Voor JTravelblog is dit de 270e blogpost die ik publiceer.

JTravel is sinds november 2016 in de lucht en bevat veel informatie over en foto’s van mijn reizen en ook van mijn uitstapjes in Nederland. Ook hier groeit het aantal bezoekers gestaag.

Halverwege 2019 ben ik begonnen met Pinterest maar het aantal bezoekers die via Pinterest mijn beide websites bezoeken valt in 2021 tegen. Ik hoor dit van meer pinners.

 

Beste Instagrampost van 2021

Deze Instagram-post van een roodborstje in de Amsterdamse Waterleidingduinen kreeg in 2021 de meeste likes.

Volg je mij al op Instagram?

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door JTravel (@jtravel.nl)

 

Beste Pinterest pins in 2021

Deze pins kregen in 2021 voor respectievelijk JTravel.nl en JTravelBlog.nl de meeste views. Volg je mij al op Pinterest?
Tijdens je wandeling door Leiden zijn er vele hofjes te bezoeken. Mijn foto's van deze hofjes zie je op mijn website. Kijk en wandel je mee? #leiden #wandeling #hofjes #jtravel #jtravelblog #fotos Ik heb mijn bucketlist van plekken in Nederland die ik nog graag zou willen zien op een rijtje gezet. Hoe mijn bucketlijst is uit ziet, lees je in deze blog. Lees je mee? #bucketlist #nederland #jtravel #jtravelblog

 

Dit was mijn jaaroverzicht 2021. Wat zal 2022 brengen?

 

2022

Ik hoop dat als mijn gezondheid en ook de tijd het toelaat er in 2022 weer veel op te trekken en ook om weer te gaan reizen. Plannen voor 2022 heb ik nog niet, ik kan/wil ook niet te veel vooruitplannen, omdat ik nooit weet hoe ik me over een week of maand voel en hoe het met de gezondheid van mijn ouders gaat.

Nederland bevindt zich in op moment van publicatie van deze blog, vanwege de coronacrisis, opnieuw in een lockdown. De musea zijn gesloten en dus zijn er minder opties om ergens naar toe te gaan. Ideeën voor uitstapjes en (verre) reizen zijn er genoeg. Mijn bucketlist is nog lang, zo wil ik weer etappes van het Westerborkpad lopen en musea bezoeken, want ook de bucketlist voor musea is nog lang, bezoeken. Nu blijf ik in de buurt van mijn huis. Ik heb geen auto, dus alles moet met de fiets of lopend. Af en toe reis ik met openbaar vervoer. Ik had de afgelopen maanden een goedkope buskaart waardoor ik ook lange afstanden met de bus aflegde in mijn eigen regio.

Beste volgers, bedankt voor het lezen van mijn verhalen en blogs dit jaar. Ik hoop jullie ook in 2022 te mogen begroeten op één van mijn websites (JTravel en JTravelblog) of op mijn social mediakanalen (Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest of Bloglovin’).

 

Ik wens jullie allemaal een gezond en reislustig 2022 toe!

 

Wat zijn jouw plannen voor 2022?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

In deze blog kijk ik terug op het jaar 2021. Ik heb veel uitstapjes gemaakt, veel gewandeld en 5 musea bezocht, Meer lezen over 2021? Ik heb alles per maand voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #jaaroverzicht #2021 #jtravel #jtravelblog #jaaroverzicht2021 In deze blog kijk ik terug op het jaar 2021. Ik heb veel uitstapjes gemaakt, veel gewandeld en 5 musea bezocht, Meer lezen over 2021? Ik heb alles per maand voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #jaaroverzicht #2021 #jtravel #jtravelblog #jaaroverzicht2021 In deze blog kijk ik terug op het jaar 2021. Ik heb veel uitstapjes gemaakt, veel gewandeld en 5 musea bezocht, Meer lezen over 2021? Ik heb alles per maand voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #jaaroverzicht #2021 #jtravel #jtravelblog #jaaroverzicht2021

In deze blog kijk ik terug op het jaar 2021. Ik heb veel uitstapjes gemaakt, veel gewandeld en 5 musea bezocht, Meer lezen over 2021? Ik heb alles per maand voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #jaaroverzicht #2021 #jtravel #jtravelblog #jaaroverzicht2021 In deze blog kijk ik terug op het jaar 2021. Ik heb veel uitstapjes gemaakt, veel gewandeld en 5 musea bezocht, Meer lezen over 2021? Ik heb alles per maand voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #jaaroverzicht #2021 #jtravel #jtravelblog #jaaroverzicht2021 In deze blog kijk ik terug op het jaar 2021. Ik heb veel uitstapjes gemaakt, veel gewandeld en 5 musea bezocht, Meer lezen over 2021? Ik heb alles per maand voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #jaaroverzicht #2021 #jtravel #jtravelblog #jaaroverzicht2021

Meer over dit onderwerp

2 reacties

 • Carla schreef:

  Ik geniet er van om al je verhalen te lezen. Wat is Nederland toch mooi.
  Je hoeft echt niet naar het buitenland.
  Ik lees alles erg graag en geniet mee van de mooie verslagen en mooie foto’s..
  Je doet meer dan ik ondanks je ziekte. Ga zo door.

  • Jaquelien schreef:

   Hallo Carla, Dank je wel voor je mooie reactie. Leuk om te lezen dat je mijn verhalen, verslagen en foto’s. Ik hoop ook in 2022 weer veel mooie foto’s te kunnen maken en mooie verhalen te kunnen schrijven. Blijf het volgen.

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Over JTravelBlog

  Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

  Zoeken

  Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

  Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

  Buy me a coffee

  Aanbiedingen

  Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

  Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

  Boek een vlucht

  Skyscanner

  Boek je hotel  Booking.com

  Boek je Natuurhuisje

  Boek hier je Natuurhuisje

  Heb je nog iets nodig?

  Bol.com