Mijn jaaroverzicht 2023

Vossenwelpen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Deze blog bevat mijn jaaroverzicht 2023. Alweer een jaar voorbij, wat gaat de tijd toch snel. In 2023 is er nog steeds oorlog in Europa en het Midden-Oosten en de gevolgen zijn een hoge inflatie en prijsstijgingen van voedsel en energie, gelukkig worden de prijzen weer wat stabieler en dalen ze ook.

Ook 2023 is weer voorbijgevlogen. Tijd voor mij om nog een keer achterom te kijken en ook om vooruit te blikken naar 2024. In onderstaand overzicht neem ik je mee naar de plaatsen die ik in 2023 heb bezocht.

 

Maandoverzicht

Januari

In januari maakte ik drie uitstapjes gemaakt. Het was een maand met veel regen en slecht weer. Geen weer om er op uit te trekken en om in de natuur te gaan wandelen en fotograferen. In januari ben ik begonnen om mijn website JTravel.nl die gemaakt is in Joomla om te zetten naar WordPress. Een hele klus. Ik was in december 2022 begonnen met het aanpassen van de template van JTravel, dit omdat er een versie van Joomla op de markt is die mijn template niet meer ondersteund. Maar Joomla is best ingewikkeld en ik kwam er met de nieuwe template niet uit. Met behulp van een plugin en mijn hostingbedrijf heb ik besloten om JTravel.nl ook in WordPress te gaan maken net als deze website. Het migreren van data is inmiddels met behulp van de plugin gebeurd maar ik moet een thema volledig naar mijn zin omzetten en ook moet er aan de artikelen nog best wat geschaafd worden omdat de indelingen anders zijn en de plugins van bijv. mijn foto artikelen niet werken in WordPress.

In de tweede week van januari maak ik een street art wandeling in Amsterdam Geuzenveld en Slotermeer.

Gloria Swanson van BTOY tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Geuzenveld Gloria Swanson van BTOY tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Geuzenveld, januari 2023.

 

Half januari maak ik een Onderwijshistorische wandeling in Amsterdam, een wandeling van 12 kilometer die begint bij het Centraal Station van Amsterdam, en verder gaat via de Jordaan, het Vondelpark en het Museumplein naar de Amstel en via het Oosterpark terug gaat naar het Centraal Station van Amsterdam. Deze onderwijshistorische wandeling in Amsterdam is te vinden in de wandelgids van Gegarandeerd Onregelmatig: Wandelgids ‘Op schoolreisje’.

Amsterdam tijdens mijn onderwijshistorische wandeling in Amsterdam Amsterdam tijdens mijn onderwijshistorische wandeling in Amsterdam, januari 2023.

 

Eind januari maak ik een wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het is koud en grauw. Als ik aankom is het heel erg rustig bij de parkeerplaats en het fietsenrek. Ook met dieren is het heel erg rustig, want ik zie pas op het Groot Zwarteveld de eerste damherten, zaagbekken, een torenvalk en andere vogels. Tijdens mijn wandeling zie ik op twee plekken een ijsvogel. Ik heb ondanks dat ik geen vos wel blij want ik heb een paar ijsvogels gezien. Het is in het gebied erg rustig, er zijn hele stukken waar ik geen mens tegenkom. Ik heb wel eens een mooiere dag in de Amsterdamse Waterleidingduinen gehad.

Een ijsvogel in de Amsterdamse Waterleidingduinen, januari 2023. Een ijsvogel in de Amsterdamse Waterleidingduinen, januari 2023.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand januari 2023 lees je hier.

 

Februari

De derde dag van februari reis ik met de bus naar Haarlem voor een bezoek aan Museum van de Geest. Museum van de Geest in Haarlem is een museum dat zich richt zich op de werking van de menselijke geest en de geschiedenis van de psychiatrie. Museum van de Geest werd in 2022 uitgeroepen tot Europees Museum van het jaar. Museum van de Geest is een belevingsmuseum. In dit museum gaat het niet om een verzameling voorwerpen maar om ervaringen en meningen. Het museum wil laten zien dat de grens tussen gek en normaal soms moeilijk te trekken is. Het museum geeft een overzicht van hoe er door de eeuwen heen met ‘gekte’ werd omgegaan. Naast de vaste tentoonstelling zijn er wisselende exposities. Je kunt zich als bezoeker zelf testen: ‘Hoe normaal bent jij?’. De foto’s van Museum van de Geest staan op mijn andere website.

De Universele Verklaring van de Open Geest in Museum van de Geest in Haarlem Museum van de Geest in Haarlem, januari 2023.

 

Een paar dagen later maak ik mijn tweede wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Mijn bedoeling was om de Wintergastenwandeling te lopen en er een blog over te schrijven, maar ik zag erg weinig wintergasten. De blog moet nog even wachten. De wintergasten hebben er geen zin, want ik heb weinig dieren gezien. De eerste damherten zie ik op de groenstrook langs de Strandweg. Tussen het houten bruggetje met ijzeren leuning en het Nieuw Kanaal zwemt een groepje krooneenden. Tijdens mijn wandeling zie ik op twee plekken een ijsvogel. Ik heb wel eens een mooiere dag in de Amsterdamse Waterleidingduinen gehad.

Krooneenden in de Amsterdamse Waterleidingduinen Krooneenden in de Amsterdamse Waterleidingduinen, februari 2023.

 

Half februari reis ik af naar Groningen omdat mijn vader jarig is. Ik zou een rustige week hebben in het Hoge Noorden. Maar dat liep even anders want mijn vader was vrijdags voor zijn verjaardag opgenomen in het ziekenhuis en zaterdags weer ontslagen. Maar daarna begon de ellende. Maandags is hij opnieuw met spoed opgenomen in het ziekenhuis in Groningen. Er volgde een hectische week met ziekenhuisbezoeken, regelwerk en veel telefoontjes en bezoekjes bij mijn ouders thuis. Na een week vond mijn moeder dat ik wel weer naar mijn eigen kon, deze situatie zou voorlopig niet veranderen. Ik krijg sindsdien bijna dagelijks een update over de situatie.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand februari 2023 lees je hier.

 

Maart

Op de eerste dag van maart wordt mijn vader overgeplaatst naar een verpleegtehuis, voor mijn moeder dichterbij dan elke keer naar Groningen rijden met elke keer andere omleidingen. Hij moet aansterken en revalideren. We moeten afwachten.

Dezelfde dag maak ik een wandeling langs buitenplaatsen in Heemskerk, een knooppuntenroute uitgezet door Wandelnetwerk Noord-Holland. Een wandeling langs Kasteel Assumburg en Kasteel Maquette.

Kasteel Assumburg tijdens mijn wandeling van de Buitenplaatsroute rond Heemskerk Kasteel Assumburg tijdens mijn wandeling van de Buitenplaatsroute rond Heemskerk, maart 2023.

 

In maart hervat ik mijn wandeling van de 30 etappes van het Westerborkpad. De dagen lengen, maar vanwege de lengte van deze wandeling loop ik op zaterdag. Dit omdat ik doordeweeks pas na 09.00 uur en voor 16.00 uur met korting mag reizen. In het weekend heb ik altijd korting. Ik loop etappe 21 en etappe 22 van het Westerborkpad, twee etappes op 1 dag, dit omdat etappe 22 een korte etappe is en ik het de moeite van het reizen niet waard vond om daarvoor apart naar Staphorst af te reizen. Etappe 21 en 22 lopen van Lichtmis via Staphorst naar Meppel. De afstand is in totaal 17,6 kilometer (11,1 en 6,5 kilometer). Hoogtepunten van etappe 21 en 22 van het Westerborkpad zijn Hoogtepunten van etappe 21 van het Westerborkpad zijn het Staatsbos rondom Kamp ’t Wiede Gat, het oorlogsmonument in Staphorst, Staphorst en het Executiemonument Staphorst bij Knooppunt Lankhorst. Ik heb leukere etappes gelopen.

Het oorlogsmonument in Staphorst tijdens de 21e en 22e etappe van het Westerborkpad Het oorlogsmonument in Staphorst tijdens de 21e en 22e etappe van het Westerborkpad, maart 2023.

 

Half maart moet mijn vader voor controle naar het ziekenhuis. Daar zijn ze niet tevreden over de genezing van zijn wonden. Hij wordt dezelfde middag nog geopereerd en verblijft eind maart nog altijd in het ziekenhuis. Het is een proces van lange adem.

In maart heb ik veel artikelen van JTravel die overgezet zijn van Joomla naar WordPress bijgeschaafd. Dit omdat de indelingen anders zijn en de plugins van bijv. mijn foto artikelen niet werken in WordPress. Er moeten galerijen gemaakt worden. Het is een hele klus. Maar inmiddels heb ik meer dan de helft van de artikelen aangepast en heb ik me verdiept in welk thema en layout ik wil gebruiken.

Half maart reis ik af naar Amstelveen voor een bezoek aan Museum JAN in Amstelveen, een museum voor beeldende kunst dat uitblinkt in glaskunst. De eigen collectie bestaat uit unieke glasobjecten, bijeengebracht door oprichter Jan van der Togt. De focus van de glascollectie ligt op modern sculpturaal glas uit de 20e en 21e eeuw. In Museum JAN staan ook sculpturen van brons en marmer en beelden van Jan Verschoor. Museum JAN is gevestigd in oude dorpscentrum van Amstelveen.

Glaskunst in Museum JAN in Amstelveen Glaskunst in Museum JAN in Amstelveen, maart 2023.

 

Eind maart reis is opnieuw naar Amstelveen om vanuit daar het bloesempark in het Amsterdamse Bos te bezoeken. Het is heerlijk rustig. Dit omdat het weer niet mee zit. Ik hoef in de rij te staan om toegelaten te worden om de mooie kersenbloesem te fotograferen. Het Bloesempark in het Amsterdamse Bos telt vierhonderd kersenbomen. De bomen zijn in 2000 geschonken aan de gemeente Amstelveen door de Japan Women’s Club (de Japanse vrouwenvereniging in Nederland). De bloesem bloeit in maart-april. De foto’s van het Amsterdamse Bos in Amsterdam staan op mijn andere website.

Bloesempark in het Amsterdamse Bos Bloesempark in het Amsterdamse Bos, maart 2023.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand maart 2023 lees je hier.

 

April

Begin april maak ik mijn derde wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Eindelijk zie ik weer vossen 🦊. Vier stuks maar liefst op verschillende plekken. Twee van de vossen hebben jongen dat is duidelijk te zien, maar de jongen zie ik deze middag nog niet. Maar ik weet nu wel waar de burchten zitten. Mijn middag kan niet meer kapot. Ik heb genoten van deze middag met de vossen.

Een vos in de Amsterdamse Waterleidingduinen Een vos in de Amsterdamse Waterleidingduinen, april 2023.

 

Ik reis voor de paasdagen af naar Groningen. Mijn vader ligt nog altijd in het ziekenhuis. De dinsdag na Pasen kreeg mijn moeder een telefoontje dat mijn vader de volgende dag overgeplaatst werd naar het verpleegtehuis. Ik blijf uiteindelijk een week in Groningen om mijn ouders te bezoeken.

Half april loop ik een nieuwe wandelroute in mijn eigen buurt: De Olmenhorstroute door Zwaansbroek en Venneperhout van Wandelnetwerk Noord-Holland. Een nieuwe wandelroute van 12 kilometer die start bij het TOP Venneperhout bij Venneper Lodge in Nieuw-Vennep. Sinds februari 2023 is Wandelnetwerk Noord-Holland uitgebreid met Wandelnetwerk Zuid-Kennemerland. Wandelnetwerk Noord-Holland is uitgebreid met 150 nieuwe wandelroutes tussen Zandvoort en de westkant van Amsterdam en van Velsen tot het zuidelijkste puntje van de Haarlemmermeer.  Tijd om een nieuwe route uit te proberen. De Olmenhorstroute is voorzien van zwarte pijlen en ligt tussen Nieuw-Vennep en Lisserbroek. De wandelroute gaat door de nieuwe natuur van Zwaansbroek en Venneperhout, over de akkers van de Elisabeth Hoeve en door de boomgaarden van Landgoed De Olmenhorst.

Appelbloesem op Landgoed De Olmenhorst tijdens mijn wandeling van de Olmenhorstroute van Wandelnetwerk Noord-Holland Appelbloesem op Landgoed De Olmenhorst tijdens mijn wandeling van de Olmenhorstroute van Wandelnetwerk Noord-Holland, april 2023.

 

In april loop ik de 23e etappe van het Westerborkpad van Station Meppel naar Koekange over een afstand van 12,3 kilometer. Onderweg veel oorlogsherinneringen in Meppel met o.a. de Stolpersteine, de oorlogsmonumenten in het Wilhelminapark en het Joods Monument, onderweg Tolhuis de Knijpe en de kerk en oorlogsmonumenten in Koekange. Nadeel is dat in dit deel van Drenthe het OV slecht geregeld is. De bus gaat maar 1x per uur naar en van Koekange.

Het Joods oorlogsmonument in Meppel tijdens de 23e etappe van het Westerborkpad Het Joods oorlogsmonument in Meppel tijdens de 23e etappe van het Westerborkpad, april 2023.

 

Eind april maak ik mijn vierde wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Op de Pannelanderweg zie ik twee zandhagedissen, een mannetje en een vrouwtje. Het mannetje is groen en het vrouwtje bruin. De damherten spot ik in het veld tussen het kanaal en de Strandweg. Ik loop richting het Groot Zwarteveld. Ook hier liggen weer damherten in het gras. Bij een vossenburcht is het druk. Hier wonen 5 welpen met moeder Summer. Ze zijn vanmiddag lekker speels en laten zich goed fotograferen. Mijn middag kan niet meer kapot en ik kom met ongelooflijk veel foto’s thuis. Ik heb genoten van deze middag met de vossenwelpen.

Een vossenwelp in de Amsterdamse Waterleidingduinen, april 2023. Een vossenwelp in de Amsterdamse Waterleidingduinen, april 2023.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand april 2023 lees je hier.

 

Mei

Begin mei maak ik mijn vijfde wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ik ga opnieuw op zoek naar de vossen in de burcht. De vijf welpen van Summer laten niet zo goed fotograferen als een week eerder. Ze zijn lui en liggen veelal in hun burcht of tussen de struiken. Ze zijn niet zo speels als vorige week en hangen alleen bij de ingang van de burcht in het gras. De ingang bij de zandvlakte wordt als ik er ben, helaas, niet gebruikt. Moeder Summer laat zich ook nog even zien, maar niet lang. Ik heb een geweldige middag. Op een gegeven moment heb ik het wel gezien, want er gebeurt niet veel.

Een vossenwelp in de Amsterdamse Waterleidingduinen, mei 2023. Een vossenwelp in de Amsterdamse Waterleidingduinen, mei 2023.

 

Half mei maak ik een wandeling over Buitenplaats Elswout in Overveen, een fantastisch wandelgebied tussen Overveen en Aerdenhout. Ik ben er in de lente en in de herfst geweest. In de lente was het een heerlijk bos met frisgroene bomen en stinzenplanten en in de herfst stond het park van deze buitenplaats vol paddenstoelen, zelfs in de bomen. Deze wandeling volgt eerst de rode wandelroute van 4 kilometer en daarna de blauwe wandelroute van 2,5 kilometer. Buitenplaats Elswout is een Rijksmonument en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Tijdens je wandeling zie je overal de geschiedenis in het landschap en gebouwen. Buitenplaats Elswout ligt de duinen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Buitenplaats Elswout is één van de best bewaarde buitenplaatsen van Nederland.

De Kleine Zwitserse brug tijdens mijn wandeling over Buitenplaats Elswout in Overveen De Kleine Zwitserse brug tijdens mijn wandeling over Buitenplaats Elswout in Overveen, mei 2023.

 

Een paar dagen later reis ik af naar Den Haag. Ik wil de Japanse Tuin op Landgoed Clingendael. De Japanse Tuin is slechts 2x per jaar (in het voorjaar en in het najaar) een aantal weken open is. Hier zie je zeldzame bomen met in de herfst knalrode bladeren en in de lente bloeiende rododendrons en azalea’s en de opvallende rode bruggen en geniet je van de natuurpracht. Het is een kleine maar unieke Japanse tuin van historische waarde. De Japanse Tuin in Den Haag is zelfs een rijksmonument. De grootste Japanse tuin in Nederland heeft een oppervlakte van 6800 m2. Ik bezoek de Japanse Tuin tijdens mijn Parkloop over Landgoed Clingendael in Den Haag. Mijn wandeling is een combinatie van de gele en rode route. Onderweg maak ik een uitstapje naar de Japanse Tuin, want die ligt uit de route.

De Japanse Tuin in Den Haag De Japanse Tuin in Den Haag, mei 2023.

 

Eind mei loop ik de 24e etappe van het Westerborkpad van Koekange naar Station Hoogeveen over een afstand van 15 kilometer. De aanloop begon met veel stress omdat ik onderweg vertraging opliep en de bus naar Koekange slechts 1x per uur rijdt. De trein vanaf Station Zwolle naar Station Meppel staat al klaar en heeft op de vertraagde trein gewacht. Gelukkig heb ik de bus naar Koekange nog net gehaald. Vanuit Koekange loop ik naar Echten, waar op een hoek een heuze plaggenhut staat, leuk om even te bekijken. Via Huize Echten, een statige Havezate uit de 15e eeuw loop ik langs het water naar Hoogeveen. Voor de Joodse begraafplaats in Hoogeveen staat een indrukwekkend monument. Het monument is een voorstelling van een hand met hakenkruis, die probeert een opstijgende vrouwenfiguur vast te houden. De vrouw houdt een kind boven haar hoofd, zodat het onbereikbaar is voor de hand. Dwars door het centrum van Hoogeveen loop ik langs een aantal Stolpersteine, een molen en de synagoge naar het station. Een mooie etappe.

Joods oorlogsmonument in Hoogeveen tijdens de 24e etappe van het Westerborkpad Joods oorlogsmonument in Hoogeveen tijdens de 24e etappe van het Westerborkpad, mei 2023.

 

Op de een na laatste dag van mei neem ik deel van een rondleiding over Buitenplaats Huis te Manpad in Heemstede, een gratis rondleiding die wekelijks op zaterdag wordt gehouden en tot eind mei ook op dinsdagmiddag. Huis te Manpad is een buitenplaats aan de Hereweg in Heemstede. Huis te Manpad bestaat uit het huis, een voorterrein met links en rechts een paar gebouwen, een park en diverse losse gebouwen in het park achter het huis. Buitenplaats Huis te Manpad is alleen toegankelijk als je deelneemt aan de gratis rondleidingen op zaterdagochtend om 10.00 uur en in het voorjaar ook op dinsdagmiddag om 14.00 uur. Een leuke rondleiding over een buitenplaats waar je anders niet mag komen. Ik fiets er regelmatig langs en was nieuwsgierig wat er hier nog meer te zien is.

De achterkant van Huis te Manpad tijdens de rondleiding over Buitenplaats Huis te Manpad in Heemstede Huis te Manpad tijdens de rondleiding over Buitenplaats Huis te Manpad in Heemstede, mei 2023.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand mei 2023 lees je hier.

 

Juni

In juni maak ik mijn zesde wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen. De damherten spot ik al bij de Pannelanderweg en later ook in het veld tussen het kanaal en de Strandweg. Onderweg zie ik dat ook de zonnedauw weer in bloei staat. In de poel achter mij geven de kikkers een luidruchtig kikkerconcert. Ik loop verder naar de bij mij bekende vossenburcht. Ik ken alleen deze burcht. Ik kom anderen tegen die weten dat de vossenwelpen inmiddels verhuisd zijn. Het is maar een klein stukje van de plek waar ze eerder zaten. Ik zie een aantal vossenwelpen. Terug naar de uitgang zie ik nog een vos.

Een vossenwelp in de Amsterdamse Waterleidingduinen Een vossenwelp in de Amsterdamse Waterleidingduinen, juni 2023.

 

Half juni maak ik een hofjeswandeling langs 35 hofje in Leiden. De hofjes zijn een oase van rust in de vaak drukke binnenstad. De 35 hofjes in Leiden liggen bijna allemaal in de binnenstad. Ieder hofje heeft een eigen karakter, met zijn eigen verhaal en uiterlijk. De hofjes worden nog steeds bewoond. De hofjes in Leiden zijn een voorbeeld van sociale zorg in de middeleeuwen. De huisjes staan dicht bij elkaar aan een gemeenschappelijke binnenplaats.

Pieter Gerritz van der Speckhof tijdens mijn hofjeswandeling langs de 35 hofjes in Leiden Pieter Gerritz van der Speckhof tijdens mijn hofjeswandeling langs de 35 hofjes in Leiden, juni 2023.

 

In juni loop ik de 25e etappe van het Westerborkpad van Station Hoogeveen naar Kremboong en aansluitend de 26e etappe van het Westerborkpad van Kremboong naar Wijster over een afstand van in totaal 21,4 kilometer. Voor mij eigenlijk te ver maar het moet, de reden: er rijdt geen OV meer in Kremboong. Kremboong was in de Tweede Wereldoorlog een werkkamp. De 26e etappe gaat over de Col du VAM/VAM-berg. Een deel van deze wandeling was langs een drukke doorgaande weg zonder uitwijkmogelijkheden. Indrukwekkend tijdens de 25e etappe zijn: het Executiemonument Spaarbankbosch en het Oorlogsmonument in het Spaarbankbos, het Executiemonument Wijsterseweg Hoogeveen en het Herdenkingsmonument Kremboong. De bossen gaven deze warme dag veel verkoeling.

Het Oorlogsmonument in het Spaarbankbosch bij Hoogeveen tijdens de 25e etappe van het Westerborkpad Het Oorlogsmonument in het Spaarbankbosch bij Hoogeveen tijdens de 25e etappe van het Westerborkpad, juni 2023.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand juni 2023 lees je hier.

 

Juli

Ik maak in juli in fietstocht langs 26 reuzenbollen in Hillegon en Lisse in de Bollenstreek. De reuzenbollen zijn manshoge kunstwerken in de vorm van een tulpenbol en worden door verschillende kunstenaars uit de Bollenstreek beschilderd. Het is de bedoeling om 80! reuzenbollen te plaatsen, die allemaal een eigen verhaal vertellen.

Reuzenbol Bollen en Bouw in Lisse tijdens mijn fietstocht langs de reuzenbollen in Hillegom en Lisse Reuzenbol Bollen en Bouw in Lisse tijdens mijn fietstocht langs de reuzenbollen in Hillegom en Lisse, juli 2023.

 

Half juli loop ik de 27e etappe van het Westerborkpad van Wijster van Station Beilen en 28e etappe van het Westerborkpad van Station Beilen naar Hooghalenover een afstand van 16,7 kilometer. Ik heb mooiere etappes gelopen van het Westerborkpad. Veel was er niet te zien. Ook nu weer twee etappes op één dag omdat ik het de moeite van het reizen niet waard vond om voor 6,4 kilometer naar Beilen af te reizen. Hoogtepunten zijn de oorlogsherinneringen in Beilen met o.a. de Stolpersteine, de Joodse begraafplaats, de monumenten in Hooghalen en de boswandeling.

Oorlogsmonumenten in Hooghalen tijdens de 28e etappe van het Westerborkpad Oorlogsmonumenten in Hooghalen tijdens de 28e etappe van het Westerborkpad, juli 2023.

 

In juli reis ik vanwege mijn verjaardag naar mijn ouders in Groningen. Het is een rustige week. Mijn vader is in mei weer thuisgekomen. Maar de wond op zijn been is nog altijd niet dicht. De buurtzorg komt de wond elke dag verzorgen. Het gaat langzamerhand weer iets beter.

Tijdens mijn verblijf in Groningen bezoek ik op een regenachtige zaterdagmiddag samen met mijn moeder het Visserijmuseum in Zoutkamp. Visserijmuseum Zoutkamp is gewijd aan de geschiedenis en de ontwikkeling van de visserij in Zoutkamp. Vaste onderdelen in het museum zijn scheepsmodellen, visgerei, gereedschappen, de mijnzaal met veilingklok, motoren, zendapparatuur, zeekapen en een nagebouwde stuurhut en de blikvanger de Duitse garnalenkotter TÖN 2. Ook is er veel (audiovisueel) beeldmateriaal te zien. Op de binnenplaats van het Visserijmuseum staat Siegerlida’s Hoeske, een origineel herbouwd Zoutkamper vissershuisje met een inrichting van rond 1900.

Garnalenkotter TÖN 2 in het Visserijmuseum Zoutkamp in Zoutkamp Garnalenkotter TÖN 2 in het Visserijmuseum Zoutkamp in Zoutkamp, juli 2023.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand juli 2023 lees je hier.

 

Augustus

In augustus maak ik mijn zevende wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het slechte weer van eind juli en begin augustus heeft me ervan weerhouden om eerder naar de Amsterdamse Waterleidingduinen af te reizen.Het is heerlijk weer. Het is nog bewolkt maar later in de middag schijnt de zon. De damherten spot ik al bij de Pannelanderweg en later ook in het veld tussen het kanaal en de Strandweg. Langs het water is het een gefladder van juffers en verschillende soorten libellen. Ik loop richting het Groot Zwarteveld. Hier zie ik een paar stukjes zonnedauw dat nog in bloei staat en veel damherten. De vossen laten zich vandaag niet zien, helaas. De foto’s van deze dag staan op mijn nieuwe versie van JTravel die half januari 2024 online komt.

Een damhert in de Amsterdamse Waterleidingduinen, augustus 2023. Een damhert in de Amsterdamse Waterleidingduinen, augustus 2023.

 

Als je wel eens een wandeling in het Gooi rond Hilversum hebt gemaakt kom je tijdens je wandeling door de bossen en over de heide van ’t Gooi brede, betonnen paaltjes met de rode tekst ‘Voetpad’ en een witte voetafdruk tegen. Dit is de markering van het Voetstappenpad, een lange afstandswandeling van 25 kilometer rondom Hilversum. Ik ben de paaltjes al vaker tegengekomen en het maakte mij nieuwsgierig. Tijd om de wandelschoenen aan te trekken, de trein te nemen en een mooie wandeling over de heidevelden en bossen aan de oostkant van Hilversum te maken. Ik loop het Voetstappenpad in twee etappes omdat 25 kilometer voor mij te ver om te wandelen. Etappe 1 langs de oostkant van Hilversum loop ik half augustus. De heide staat in bloei. Deze etappe gaat over de Westerheide, Bussumerheide waar ik Schotse Hooglanders spot en de Zuiderheide.

Schotse Hooglanders op de Westerheide tijdens de 1e etappe van het Voetstappenpad De 1e etappe van het Voetstappenpad, augustus 2023.

 

Eind augustus loop ik de laatste etappe van het Westerborkpad van Hooghalen naar Kamp Westerbork. Een korte etappe, maar een hele indrukwekkende etappe. Na een boswandeling bezoek ik eerst Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Hier bezoek ik Durchgangslager Westerbork. Hier wordt het het verhaal van de plek van kamp Westerbork vertelt. Rode draad zijn de persoonlijke verhalen van mensen die via kamp Westerbork zijn weggevoerd, maar ook van bewakers, treinbestuurders, buren en mensen die Joden hielpen onderduiken of ontsnappen. Kamp Westerbork werd in de zomer van 1942 een Durchgangslager, de plek waar Joden uit heel Nederland werden samengebracht om ze van daaruit te deporteren. Lopend ga ik vervolgens naar het oorspronkelijk kamp. Op het kampterrein zijn verschillende monumenten te bekijken, zoals ‘Tekens in Westerbork’, de Commandantwoning, de treinwagon, 102.000 stenen, de wachttoren en Nationaal Monument Westerbork.

Treinwagons in Kamp Westerbork tijdens de 29e etappe van het Westerborkpad Kamp Westerbork tijdens de 29e etappe van het Westerborkpad, augstus 2023.

 

Etappe 2 van het Voetstappenpad langs de westkant van Hilversum loop ik eind augustus. De heide staat nog in bloei. Deze etappe vind ik ook minder interessant dan de 1e etappe. Dit deel gaat over de Hoorneboegse Heide, door de wijk Kerkelanden in Hilversum, door het Corversbos en Spanderswoud.

Een bospad tijdens de 2e etappe van het Voetstappenpad De 2e etappe van het Voetstappenpad, augustus 2023.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand augustus 2023 lees je hier.

 

September

De eerste week van september breng ik door bij mijn ouders in Groningen. Mijn moeder is jarig en dat moet gevierd worden.

Als ik weer terug ben in mijn eigen huis bezoek ik voor de achtste keer in 2023 de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het beloofd een bloedhete dag te worden met temperaturen van meer dan 30° C. Ik besluit om een keer in de ochtend naar de Amsterdamse Waterleidingduinen te gaan. De damherten spot ik al bij de Pannelanderweg en later ook in het veld tussen het kanaal en de Strandweg. Ook aan de Duizendmeterweg lopen een aantal herten. Ik loop vandaag anders dan anders. Veel is er niet te zien dit keer. Wel zie ik op verschillende plekken roodborsttapuiten en in een kanaal staat een grote zilverreiger te loeren naar zijn eten. De foto’s van deze dag staan op mijn nieuwe versie van JTravel die half januari 2024 online komt.

Een roodborsttapuit in de Amsterdamse Waterleidingduinen, september 2023. Een roodborsttapuit in de Amsterdamse Waterleidingduinen, september 2023.

 

Half september is het nog steeds heerlijk weer. Ik neem de bus, de metro en weer de bus om vanuit Broek in Waterland. Vanuit Broek in Waterland loop ik na een bezoek aan het dorp, een deel van een etappe van het Trekvogelpad tussen Broek in Waterland en Amsterdam. Ik loop van Broek in Waterland via Zuiderwoude, Ransdorp en Durgerdam naar de rand van Amsterdam. Het is een route van ongeveer 19 kilometer. Het Trekvogelpad wordt omschreven als een wandeling waar vogels en idyllische dorpjes van Landelijk Noord samenkomen. Vogels heb ik niet veel gezien maar een paar leuke idyllische dorpjes in Landelijk Noord zeker wel.

Mijn wandeling tussen Broek in Waterland en Amsterdam Mijn wandeling tussen Broek in Waterland en Amsterdam, september 2023.

 

Eind september was het nog altijd heerlijk weer. Tijd om de wandelschoenen aan te trekken. Ik liep de Pioniersroute tussen Zwaanshoek en Hoofddorp van Wandelnetwerk Noord-Holland. Een nieuwe wandelroute van Wandelnetwerk Noord-Holland met een lengte van 9,38 kilometer die start bij startpunt Zwaanshoek. Ik woon hier in de buurt, dus het was een thuiswedstrijd door mijn eigen wijk en PARK21, een deel van Hoofddorp dat ik niet ken terwijl ik er om de hoek woon.

Een bospad in PARK21 tijdens mijn wandeling van de Pioniersroute van Wandelnetwerk Noord-Holland Pioniersroute tussen Zwaanshoek en Hoofddorp, september 2023.

 

Eind september reis ik af naar onze hoofdstad Amsterdam waar ik het Groote Museum, het Joods Historisch Museum en het Nationaal Holocaust Namenmonument bezoek. Het Groote Museum gaat over jou en mij als mens. In het museum ontdek je hoe je verbonden bent met al het andere leven op aarde en je ziet samenhang tussen mens, dier, plant en microbe. In deze tijd een zeer actueel thema. Ik neem je mee langs de 12 zones in de twee zalen van het Groote Museum. Het Groote Museum heeft 12 zones waarin een lichaamsdeel, zoals het hart, de ogen of de hersenen, het vertrekpunt is. Je gaat bewegen, observeren, ruiken, luisteren, voelen, proeven en stilstaan en je zult soms even in verwarring zijn. Je ervaart de overeenkomsten met dieren en planten. Planten worden vaak over het hoofd gezien. Er is nog weinig bekend over planten en het museum onthult een stukje van deze nog onbekende wereld. Het Joods Historisch Museum is een modern museum over het jodendom, gevestigd in vier monumentale synagogen bij het Waterlooplein, in het hart van de oude Jodenbuurt. In het Joods Historisch Museum is een collectie van meer dan 11.000 kunstvoorwerpen, ceremoniële en historische voorwerpen samengebracht. Aan de hand van affiches, foto’s, kunstvoorwerpen en beeld- en geluidsmateriaal word je meegenomen door de humoristische, bewogen en alledaagse verhalen van de Joden in Amsterdam, een groep die een stempel heeft gedrukt op de identiteit van de stad. Het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam is een monument met 102.162 namen van de Joden, Sinti en Roma die tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratie- en vernietigingskampen van de nazi’s zijn vermoord of omgekomen.

Vraagteken in het Groote Museum in Amsterdam Groote Museum in Amsterdam, september 2023.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand september 2023 lees je hier.

 

Oktober

Begin oktober reis ik met de trein naar Driebergen. Hier maak ik een Trage Tocht wandeling op de Utrechtse Heuvelrug: de Trage Tocht Driebergen : Bornia, Heidestein en Austerlitz. Een wandeling over de heidevelden en door de bossen langs een paar landgoederen. Op de Utrechtse Heuvelrug is het heerlijk wandelen. Op Landgoed Bornia wisselen bos, heide en zandverstuivingen elkaar af. Hier zie je  ook nog overblijfselen van perronnetjes van het oude spoor. Bij Austerlitz loop je over lange boslanen. Hier zijn de contouren van het voormalige Franse legerkamp, dat hier ten tijde van Napoleon heeft gestaan nog een beetje zichtbaar. Andere landgoederen waar ik over heen liep zijn Landgoed Heidestein en Landgoed Den Breul. Een mooie wandeling van 14 kilometer.

Landgoed Heidestein-Bornia tijdens de Trage Tocht Driebergen Trage Tocht Driebergen, oktober 2023.

 

Het is burltijd in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ik loop de zwarte wandelroute vanaf ingang De Zilk in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Elke ingang heeft een korte en lange wandelroute die aangegeven staan met gekleurde paaltjes. De zwarte wandelroute De Zilk heeft een lengte 9,1 kilometer en wordt aangegeven met de zwarte routepaaltjes. Deze route gaat via de kopjesduinen, oude percelen met eiken hakhout, de Roggepan, langs het grensraster met het Zweefvliegveld, langs het Grote Vlak naar het Haasveld. En via de Vogelenvelderweg kom ik weer uit bij ingang De Zilk. Op het Haasveld stond vroeger een duinboerderij. De greppels uit die tijd zijn nog zichtbaar in het landschap. Pas op het Haasveld hoor en zie ik burlende herten. Meer foto’s van deze middag staan op mijn nieuwe versie van JTravel die half januari 2024 online komt.

Vechtende damherten tijdens de zwarte wandelroute De Zilk vanaf ingang De Zilk in de Amsterdamse Waterleidingduinen De zwarte wandelroute De Zilk vanaf ingang De Zilk in de Amsterdamse Waterleidingduinen, oktober 2023.

 

Eind oktober fiets ik twee keer naar Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Mijn eerste wandeling maak ik vanaf ingang Koningshof in Overveen. Koningshof is één van de ingangen van dit Nationaal Park tussen Zandvoort en IJmuiden. De wandelingen op Landgoed Koningshof in Overveen zijn uitgezet door Wandelnetwerk Noord-Holland en Natuurmonumenten. Het is een prachtig gebied dat uitnodigt tot een mooie wandeling. Ik loop vandaag eerst de blauwe route en aansluitend de groene route. De blauwe route over mooie lanen in herfsttooi heeft een lengte van 1,09 kilometer en de groene route heeft een lengte van 3,66 kilometer over de Appelberg en door het parkbos. Onderweg kwam ik konikpaarden tegen.

Konikpaarden tijdens mijn wandeling door Parkbos Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland Konikpaarden tijdens mijn wandeling door Parkbos Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

 

Een week later fiets ik naar ingang Middenduin. Hier liep ik de rode route Kamperberg, een wandeling van 4,21 kilometer. Onderweg kwam ik door het begrazingsgebied met Schotse Hooglanders, langs het uitzichtpunt van de wisenten (de wisenten heb ik niet gezien) en door een schitterend bos in herfstkleuren.

Schotse Hooglanders tijdens rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland Rondje Kamperberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland, oktober 2023.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand oktober 2023 lees je hier.

 

November

November is qua weer een wisselvallige maand met veel dagen dat het slecht weer is. Mijn uitjes plan ik op dagen dat het droog is.

Op een mooie dag (na dagen van regen) bezoek ik Rotterdam. Ik maak daar de Food, Fashion & Design wandeling van 9 kilometer vanaf Rotterdam Centraal Station. Een leuke wandeling langs een paar leuke plekken in Rotterdam. Niet dat ik nu zo van de Food, Fashion & Design ben, maar de hotspots, zoals de Markthal, de gele Luchtsingel en kubuswoningen trekken me wel. De winkels en eetgelegenheden laat ik links liggen. Er zijn genoeg andere leuke plekken waar ik langs kom.

Kubuswoningen tijdens mijn Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam Kubuswoningen tijdens mijn Food, Fashion & Design wandeling in Rotterdam, november 2023.

 

Na dagen met veel regen is het half november eindelijk weer een middag droog. Ik maak opnieuw een wandeling in mijn eigen buurt: een wandeling langs de Toolenburgerplas en door PARK21 in Hoofddorp. De blog van deze wandeling verschijnt in de loop van 2024. Dit is een wandelroute van Wandelnetwerk Noord-Holland met een lengte van 7,86 kilometer die start bij startpunt Toolenburg in Hoofddorp. Vanaf de Toolenburgerplas loop ik door een kletsnat en uitgestorven PARK21 en door de wijk Floriande terug naar het startpunt. Deze wandelroute heeft een lengte van 7,86 kilometer en wordt aangegeven met blauwe pijlen.

Klimpark21 tijdens mijn wandeling langs de Toolenburgerplas en door PARK21 van Wandelnetwerk Noord-Holland Mijn wandeling langs de Toolenburgerplas en door PARK21 van Wandelnetwerk Noord-Holland, november 2023.

 

Een week later is het opnieuw een dag droog en waait het bijna niet. Ik stap op mijn fiets naar Zandvoort. Ik bezoek het Zandvoorts Museum. De collectie van het Zandvoorts Museum bestaat uit schilderijen, meubels, oude gereedschappen, glaswerk, aardewerk, klederdrachten en oude strandkleding. Het museum vertelt over de ontwikkeling van Zandvoort van een arm vissersdorp tot een chique badplaats. De collectie schilderijen bestaat uit schilderijen van 19e eeuwse schilders. In de verschillende stijlkamers met een kamer met bedestee en een water en vuurwinkel zoals het vroeger bestond, zie je de nostalgie van oud Zandvoort. Boven zijn het Kees de Muis Huis en de Wonderkamer gevestigd. In de Wonderkamer zie je een collectie bijzondere voorwerpen. In Zandvoort bezoek ik ook Juttersmu-ZEE-um in Zandvoort. De toegang tot dit museum is gratis. De blog over dit museum volgt in 2024. Ook bezoek ik een kerststallententoonstelling in het Oude Raadhuis.

Stijlkamer in het Zandvoorts Museum in Zandvoort Het Zandvoorts Museum in Zandvoort, november 2023.

 

Op een koude en zonnige dag bezoek ik voor de 10e keer in 2023 de Amsterdamse Waterleidingduinen. Op het Middenveld zie ik veel damherten. Ook op het Groot Zwarteveld lopen en grazen ook veel damherten maar het is hier kleddernat. Onderweg kom ik een vos 🦊. Dat is een paar maanden geleden dat ik er een gezien heb. In eerste instantie zag ik het in een flits maar uiteindelijk heb ik de vos beter gezien maar hij/zij liet zich amper fotograferen en wilde ook niet dat ik te dichtbij kwam. Vanaf de Zwanenplas loop ik via het wiebelbruggetje, de Kippendellen en langs het Nieuwkanaal terug naar de uitgang. Onderweg zag ik op veel plekken watervogels zoals de zaagbek, dodaars, krooneenden, knobbelzwanen, blauwe reigers en een grote zilverreiger. De foto’s van deze dag staan op mijn nieuwe versie van JTravel die half januari 2024 online komt.

Een vos in de Amsterdamse Waterleidingduinen Een vos in de Amsterdamse Waterleidingduinen, november 2023. 🦊

 

Mijn uitgebreide blog over de maand november 2023 lees je hier.

 

December

Net als in januari heb ik in december weinig uitstapjes gemaakt. Het was vaak mistig, zwaarbewolkt, koud en glad en toen de vorst het land weer uit was, ging het heel hard waaien met veel regen. Geen weer om er op uit te trekken en om in de natuur te gaan wandelen en fotograferen.

Sinterklaas is het land uit, de kerstspullen mogen in huis. Ik breng een bezoek aan de Decemberhoeve in Nieuw-Vennep. Bij de Decemberhoeve mag je je eigen kerstboom zagen. Heb je geen zin in zagen, op het erf staan de kerstbomen in verschillende soorten en maten al klaar. In de landbouwschuur vind je een uitgebreid assortiment kerstverlichting, kerstballen, kerstdorponderdelen in Dickenssfeer, kerststukken, kaarsen en accessoires.

Kerstdorp Sloten in de Decemberhoeve in Nieuw-Vennep Kerstdorp Sloten in de Decemberhoeve in Nieuw-Vennep, december 2023.

 

Half december maak ik een wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen. De zon zou schijnen vandaag maar het best koud en grauw. Het is erg rustig bij de parkeerplaats en het fietsenrek. Ook met dieren is het heel erg rustig. Op het Middenveld zie ik veel damherten. Ik zie damherten, zaagbekken, krooneenden, een wintertaling een torenvalk en andere vogels en ruig haarmos. Het is in het gebied erg rustig, er zijn hele stukken waar ik geen mens tegenkom. Ik heb wel eens een mooiere dag in de Amsterdamse Waterleidingduinen gehad. De foto’s van deze dag staan op mijn nieuwe versie van JTravel die half januari 2024 online komt.

Ruig haarmos in de Amsterdamse Waterleidingduinen Ruig haarmos in de Amsterdamse Waterleidingduinen, december 2023.

 

Eind december reis ik voor de feestdagen en Oud & Nieuw af naar mijn ouders.In Groningen maak ik geen uitstapjes.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand december 2023 lees je hier.

 

2023 in cijfers

  • Er verschijnen 9 nieuwe artikelen op JTravel.nl, waarvan 6 fotoartikelen over de Amsterdamse Waterleidingduinen, mijn favoriete wandelgebied. Er staan nog meer artikelen die in 2023 verschenen zijn, maar deze 15 artikelen zijn straks op de nieuwe versie van JTravel.nl te lezen.
  • Er verschijnen 94 nieuwe blogs op JTravelBlog, waarvan 11 blogs over het Westerborkpad9 blogs over wandelgidsen8 blogs over vakantiehuisjes in Nederland, 12 maandoverzichten3 blogs met reviews en 6 museumtips.
  • Ik lees 58 boeken. Welke boeken ik in 2023 gelezen heb, lees je in de maandoverzichten en in de blog De door mij gelezen boeken in 2023.
  • Ik bezoek 7 musea met mijn museumkaart en een museum waar de museumkaart niet geldig is.
  • Ik maak 15.600 foto’s in 2023.
  • Op JTravelBlog.nl heb ik 32.781 unieke bezoekers gehaald in 2022 en op JTravel.nl 46.845. Ik ben deels tevreden over. De laatste maanden is voor JTravelBlog heel slecht geweest. Er is een nieuwe update van Google geweest en dat heeft voor veel bloggers grote gevolgen gehad, soms zelfs een halvering van de bezoekers aantallen. De update heeft ook zeer grote impact op de bezoekersaantallen van JTravelBlog. JTravel scoort in 2023 beter dan 2022. Ik hoop dat het zo blijft en dat de nieuwe layout voor beide websites mijn bezoekers aantallen weer opkrikt. In 2024 neem ik ook JTravelBlog onder handen.
  • Ik maak 43 uitstapjes.
  • Ik heb mijn tijd ook in 2023 nuttig besteed, onder andere door het volgen van verschillende online cursussen. Ik kocht in 2020 het geweldige boek De Online Marketing Tornado van Tonny Loorbach en Martijn van Tongeren/IMU (Internet Marketing Unie) en volgende de cursus Meester SEO van de IMU en heb weer veel geleerd van de andere Online Marketing Cursussen van de IMU. Heel 2023 ben ik bezig om mijn joomla website JTravel.nl om te zetten naar WordPress. Na het omzetten met behulp van een plugin schaaf ik alle artikelen bij. Dat is een heel werk want er moet veel aangepast worden omdat de indelingen anders zijn en de plugins van bijv. mijn foto artikelen niet werken in WordPress. Vanaf juni volg ik de cursus van Matthijsonline.nl, dit omdat ik me wilde verdiepen in het Astra-thema en Elementor (Pro). Ik heb er veel aan, want het geeft mij weer ideeën hoe mijn websites aan te passen. De rest van het jaar pas ik het helemaal aan. In januari 2024 komt mijn nieuwe versie online.

 

Conclusie over 2023

Ondanks mijn ziekte heb ik, als ik zo alles op een rijtje zet, veel uitstapjes gemaakt. Het is voor mij heel vermoeiend. Ik neem op de koop toe, dat ik als ik een uitje maak, ik een dag en soms meerdere dagen nodig heb om te herstellen. Ik heb de dag na een dagje weg bijna altijd veel hoofdpijn. Ik heb wel de indruk dat het iets beter gaat want ik de dag erna ben ik vaak niet meer extreem moe waardoor er helemaal niets meer uit mijn handen komt.

Werken doe ik nog altijd niet. Dit jaar heb ik ook niet meer actief gezocht. Werken gaat ook nog altijd niet. Ik ben nog steeds te moe en het kost mij ontzettend veel inspanning om ergens te komen en als ik in het kader van werk of officiële instanties een gesprek heb gehad, ben ik leeg en doe ik de rest van de dag niets meer. Het omzetten van mijn website kost ook het nodige energie, maar alles op zijn tijd. Is het vandaag niet klaar, morgen weer een dag. Ik heb mezelf geen deadline opgelegd.

 

Persoonlijk

Het afgelopen jaar 2023 ben ik, zoals je in bovenstaand overzicht ziet, opnieuw niet in het buitenland geweest. Dit omdat ik nog altijd gezondheidsproblemen heb.

In mei 2018 ben ik gestart met het opzetten van deze blog. Dit omdat ik op mijn andere website, JTravel, niet alles kwijt kon, wat ik nog meer wilde vertellen. Sinds september 2018 staat JTravelBlog online. Voor JTravelblog is dit de 477e blogpost die ik publiceer.

JTravel is sinds november 2016 in de lucht en bevat veel informatie over en foto’s van mijn reizen en ook van mijn uitstapjes in Nederland. Ook hier groeit het aantal bezoekers gestaag.

Halverwege 2019 ben ik begonnen met Pinterest maar het aantal bezoekers die via Pinterest mijn beide websites bezoeken valt in 2023 tegen. Ik hoor dit van meer pinners.

 

Beste Instagrampost van 2023

Deze Instagram-post van een ijsvogel in de Amsterdamse Waterleidingduinen kreeg in 2023 de meeste likes. Het aantal likes is slecht in 2023. Mijn likes zijn de afgelopen jaar drastisch teruggelopen. Ik hoor het van heel veel bloggers en ook van andere gebruikers.

Volg je mij al op Instagram?

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door JTravel (@jtravel.nl)

 

Beste Pinterest pins in 2023

De pin Reisschema Texel 2017 is voor JTravel.nl in 2023 de pin met de meeste views op Pinterest. Voor JTravelblog is dat de pin: Recept : Quiche Lorraine met spek, prei en kaas. Volg je mij al op Pinterest?

Mijn complete reisschema van dag tot dag van mijn 10-daagse verblijf op Texel lees je hier. Lees je mee? #texel #nederland #waddeneiland #reisschema #jtravel #jtravelblog Ik heb een heerlijk recept van een quiche Lorraine, een hartige taart met prei, spekjes en kaas voor je gemaakt. Het recept lees je hier. #recept #quiche #quichelorraine #jtravel #jtravelblog

 

Dit was mijn jaaroverzicht 2023. Wat zal 2024 brengen?

 

2024

Ik hoop dat als mijn gezondheid en ook de tijd het toelaat er in 2024 weer veel op te trekken en ook om weer te gaan reizen. Plannen voor 2024 heb ik nog niet, ik kan/wil ook niet te veel vooruitplannen, omdat ik nooit weet hoe ik me over een week of maand voel en hoe het met de gezondheid van mijn ouders gaat. Ideeën voor uitstapjes en (verre) reizen zijn er genoeg. Mijn bucketlist is nog lang, zo wil ik de laatste 10 etappes van het Westerborkpad lopen en musea bezoeken, want ook de bucketlist voor musea is nog lang, bezoeken.

Ik wil in elk geval deze website van een nieuw jasje voorzien.

Beste volgers, bedankt voor het lezen van mijn verhalen en blogs dit jaar. Ik hoop jullie ook in 2024 te mogen begroeten op één van mijn websites (JTravel en JTravelblog) of op mijn social mediakanalen (Facebook, Instagram, Threads, Bluesky, X, het voormalige Twitter, Mastodon, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube).

 

Ik wens jullie allemaal een gezond en reislustig 2024 toe!

 

Wat zijn jouw plannen voor 2024?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Threads, Twitter, Mastodon, Bluesky, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

In deze blog kijk ik terug op het jaar 2023. Ik heb veel uitstapjes gemaakt, veel gewandeld en gefietst en 8 musea bezocht. Meer lezen over 2023? Ik heb alles per maand voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #jaaroverzicht2023 #jaaroverzicht #2023 #jtravel #jtravelblog In deze blog kijk ik terug op het jaar 2023. Ik heb veel uitstapjes gemaakt, veel gewandeld en gefietst en 8 musea bezocht. Meer lezen over 2023? Ik heb alles per maand voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #jaaroverzicht2023 #jaaroverzicht #2023 #jtravel #jtravelblog In deze blog kijk ik terug op het jaar 2023. Ik heb veel uitstapjes gemaakt, veel gewandeld en gefietst en 8 musea bezocht. Meer lezen over 2023? Ik heb alles per maand voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #jaaroverzicht2023 #jaaroverzicht #2023 #jtravel #jtravelblog

In deze blog kijk ik terug op het jaar 2023. Ik heb veel uitstapjes gemaakt, veel gewandeld en gefietst en 8 musea bezocht. Meer lezen over 2023? Ik heb alles per maand voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #jaaroverzicht2023 #jaaroverzicht #2023 #jtravel #jtravelblog In deze blog kijk ik terug op het jaar 2023. Ik heb veel uitstapjes gemaakt, veel gewandeld en gefietst en 8 musea bezocht. Meer lezen over 2023? Ik heb alles per maand voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #jaaroverzicht2023 #jaaroverzicht #2023 #jtravel #jtravelblog In deze blog kijk ik terug op het jaar 2023. Ik heb veel uitstapjes gemaakt, veel gewandeld en gefietst en 8 musea bezocht. Meer lezen over 2023? Ik heb alles per maand voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #jaaroverzicht2023 #jaaroverzicht #2023 #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com