Mijn jaaroverzicht 2020

Deze blog bevat mijn jaaroverzicht 2020. 2020 is al weer voorbij. Dit is de tijd om nog een keer achterom te kijken en ook om vooruit te blikken naar 2021.

 

Deze blog bevat mijn jaaroverzicht 2020. Het jaar is alweer voorbij, wat gaat de tijd toch snel. Het is een bizar jaar geweest met veel beperkingen vanwege het coronavirus dat in februari 2020 in Nederland de kop op stak en Nederland eind 2020 nog in alle hevigheid in de greep houdt. Toch is het jaar voorbijgevlogen. Tijd voor mij om nog een keer achterom te kijken en ook om vooruit te blikken naar 2021.
In onderstaand overzicht neem ik je mee naar de plaatsen die ik in 2020 heb bezocht.

 

Maandoverzicht

Januari

Vanaf januari  is er elke week op woensdag een blog over de Verhalenpalen in de Haarlemmermeer te lezen. Dit was het project die ik in 2019 voor mezelf heb opgestart. In januari verschijnen 4 blogs over de Verhalenpalen.

Verhalenpaal nr. 3 - BOER / Graan voor Visch Verhalenpaal nr. 3 – BOER / Graan voor Visch in Hoofddorp.

 

Op de tweede zaterdag van januari bezoek ik het CRASH Luchtoorlog- & Verzetsmuseum ’40-’45 in Aalsmeerderbrug. Ik krijg een privé rondleiding door het museum en bij het fort. In het museum zie je de geschiedenis van tientallen geallieerde, Nederlandse en Duitse vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in en rondom de Haarlemmermeer zijn neergestort. Het museum is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer dat weer onderdeel  is van de Stelling van Amsterdam en de Stelling van Amsterdam staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het CRASH Luchtoorlog- & Verzetsmuseum ’40-’45 in Aalsmeerderbrug, januari 2020. Het CRASH Luchtoorlog- & Verzetsmuseum ’40-’45 in Aalsmeerderbrug, januari 2020.

 

Een weekend later maak ik een wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ik zie veel damherten🦌 maar op de gebruikelijke plekken geen vos. Later kom ik nog wel een vos 🦊 tegen maar op een plek dat ik hem niet meer verwacht, nl. op een kilometer afstand van de uitgang Panneland. Ik kan deze dag zeggen dat ik een vos gezien heb. Omdat ik op de gebruikelijke plek geen vos tegenkwam, ben ik doorgewandeld naar het strand.

Een vos in de Amsterdamse Waterleidingduinen, januari 2020. Een vos in de Amsterdamse Waterleidingduinen, januari 2020.

 

Half januari breng ik een bezoek naar Naturalis in Leiden en loop ik na mijn museumbezoek door naar de Burcht in het centrum van Leiden.

Naturalis in Leiden, januari 2020. Naturalis in Leiden, januari 2020.

 

Mijn laatste uitstapje in januari is een korte: een fietstocht naar het Kunstfort bij Vijfhuizen. Hier was het mo­nu­ment Levenslicht van Daan Roo­se­gaarde voor de Haarlemmermeer geplaatst. Het monument was ter nagedachtenis aan alle Joden, Roma en Sinti en anderen die tij­dens de Tweede We­reld­oorlog af­ge­voerd en ver­moord werden in con­cen­tra­tie­kampen. In 2020 stond Ne­der­land stil bij het feit dat we 75 in vrij­heid leven. In de ge­meente Haar­lem­mer­meer zijn er tij­dens de Tweede We­reld­oorlog tien­tallen Joden af­ge­voerd en ver­moord in con­cen­tra­tie­kampen. Het mo­nu­ment was  van vrijdag 24 ja­nuari tot zondag 2 fe­bruari 2020 te be­zich­tigen.

Het mo­nu­ment Levenslicht van Daan Roo­se­gaarde bij het Kunstfort in Vijfhuizen, januari 2020. Het mo­nu­ment Levenslicht van Daan Roo­se­gaarde bij het Kunstfort in Vijfhuizen, januari 2020.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand januari 2020 lees je hier.

 

Februari

In de eerste week van februari maak ik een mooie wandeling door vestingstad Naarden met zijn vestingwerken, musea (Naarden heeft er 3, ik heb er 2 bezocht: het Comenius Museum en het Nederlands Vestingmuseum) en zijn 17 muurgedichten. Naarden Vesting is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Naarden Vesting, februari 2020. Naarden Vesting, februari 2020.

 

De tweede week van februari verblijf ik vanwege de verjaardag van mijn vader een paar dagen in Groningen. Dit keer geen uitjes i.v.m. de drukte van de verjaardag en het zeer slechte weer die week.

De derde week van februari maak ik een zeer indrukwekkende wandeling  in Amsterdam: het Westerborkpad. Deze wandeling gaat langs de Hermitage, het Joods Historisch Museum, de Portugese Synagoge, het Auschwitzmonument in het Wertheimpark, het Verzetsmuseum, de Hollandsche Schouwburg, het Transvaalplein en eindigt op het Muiderpoortstation. Ik heb tijdens deze wandeling twee musea, het Verzetsmuseum en de Hollandsche Schouwburg, bezocht. Het Westerborkpad is een lange afstandswandeling van 342 kilometer van Amsterdam naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe.

Het Verzetsmuseum in Amsterdam, februari 2020. Het Verzetsmuseum in Amsterdam, februari 2020.

 

Het is in februari zo slecht weer dat het echt zoeken was naar een goede dag om er weer eens op uit te trekken. Gelukkig is het eind februari overdag een keer droog, maar wel bewolkt. Ik maak deze dag een wandeling in de duinen van IJmuiden en bezoek verschillende bunkers dielangs de kust liggen. Deze bunkers dateren uit de Tweede Wereldoorlog.  Ik zit nog maar net in de bus terug naar Haarlem en toen begon het alweer te regenen. Gelukkig is het tijdens mijn wandeling droog gebleven.

Een bunker in de duinen in IJmuiden, februari 2020. Een bunker in de duinen in IJmuiden, februari 2020.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand februari 2020 lees je hier.

 

Maart

Maart 2020 is een bizarre maand. Het begint nog gewoon, maar vanaf half maart komt Nederland abrupt tot stilstand vanwege de coronacrisis. 😷 

Toen er nog niet veel aan de hand was, ja er was al een uitbraak na het carnaval in Noord-Brabant, maar zelfs dat was nog een redelijke ver-van-mijn-bed show en er waren nog geen beperkende maatregelen afgekondigd door het kabinet, maak ik een fietstocht in Hoofddorp. Ik fiets naar de nieuwe Kringloopwinkel RataPlan en op de terugreis fiets ik via langs Molen de Eersteling in Hoofddorp.

Molen de Eersteling in Hoofddorp, maart 2020. Molen de Eersteling in Hoofddorp, maart 2020.

 

Een week later is de situatie verslechterd, maar de horeca, winkels, musea en scholen zijn nog open. Ik breng 12 maart 2020 een bezoek aan vestingstad Muiden. Hier maak ik een wandeling en bezoek het Muiderslot. Het Muiderslot als vesting met bijbehorende vestingwerken was een onderdeel en sluitstuk van vier waterdefensie linies: de Utrechtse Waterlinie, de Oude,  de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Stelling van Amsterdam staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Een dag later worden de musea voor langere tijd gesloten en in het weekend volgen ook de sluitingen van de scholen en horeca. Iedereen die dat kan moet thuis werken. Er worden verregaande maatregelen genomen die de vrijheid beperken.

Het Muiderslot in Muiden, maart 2020. Het Muiderslot in Muiden, maart 2020.

 

Mijn laatste uitje in maart is een wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het is er erg rustig en weinig te beleven en te zien.

Damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen, maart 2020. Damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen, maart 2020.

 

Mijn wandelingen beperken zich de rest van de maand in korte wandelingen in de buurt. Dit omdat er door het kabinet is opgeroepen om niet massaal naar het strand, de bossen en de natuurgebieden te trekken, ook al is het mooi weer. Bij mij in de buurt is het deze maand genieten van de kersenbloesem en de magnolia.

Lente, maart 2020. Lente, maart 2020.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand maart 2020 lees je hier.

 

April

Ook de maand april 2020 is nog steeds een bizarre maand. De hele maand staat Nederland in het teken van de coronacrisis. 😷 Gelukkig gaat het de goede kant op maar we zijn er nog niet en de maatregelen zijn ook nog altijd niet versoepelt. Voor de kinderen is er inmiddels perspectief: ze mogen na de meivakantie op 11-5-2020 weer naar school. Winkels gaan weer voorzichtig open, maar kappers, musea en horeca zijn nog altijd gesloten. En vooral het niet kunnen bezoeken van een museum vind ik niet leuk. Een bezoek aan de kapper zou ook geen overbodige luxe zijn, maar we moeten het er maar mee doen.

Ik ga nog wel op pad maar bij mij in de buurt. Ik maak twee fietstochten naar de bloeiende bollenvelden rond Lisse en De Zilk en ik maak een mooie wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Mijn eerste fietstocht naar de Bollenstreek is naar het gebied rond De Zilk. Misschien ben ik dit jaar te vroeg maar ik vind het een beetje tegenvallen, sommige velden die andere jaren wel vol staan, zijn leeg, net of er ook niets komt en andere bollenvelden staan nog niet in bloei.

De Bollenstreek op 7 april 2020. De Bollenstreek op 7 april 2020.

 

Mijn tweede fietstocht naar de Bollenstreek start ik in Hillegom. Ik fiets richting Lisse, langs een verlaten en gesloten Keukenhof, langs een gesloten Kasteel Keukenhof naar het Zuid-Hollandse Halfweg waar ik vorige week ook was en waar nu een paar mooie velden in bloei staan. Ook richting De Zilk staan meer bollenvelden in bloei.

De Bollenstreek op 16 april 2020. De Bollenstreek op 16 april 2020.

 

Mijn laatste uitje in april is een mooie wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ik heb weer heel wat dieren, zoals een vos 🦊, een zandhagedis, boomkikkers, gewone kikkers en natuurlijk damherten🦌 gezien.

Een zandhagedis in de Amsterdamse Waterleidingduinen, april 2020. Een zandhagedis in de Amsterdamse Waterleidingduinen, april 2020.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand april 2020 lees je hier.

 

Mei

Mei 2020 is nog steeds een rare maand. De hele maand staat Nederland in het teken van de coronacrisis, maar de maatregelen worden langzaam aan weer wat versoepelt. 😷 De kapper is weer open, mijn coronacoupe is weer gefatsoeneerd deze maand. Musea zijn nog niet open.

Ik maak verschillende wandelingen/fietstochten. Maar wel bij mij in de buurt. Ik maak twee mooie wandelingen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Beide keren is het dezelfde wandelroute, want ik wil de babyvosjes zien in de burcht. De eerste keer begin mei heb ik alle 5 welpen en moedervos 🦊 gezien, de tweede keer, eind mei slechts 1 welp 🦊 en in een flits waarschijnlijk moedervos. Behalve de vossen heb ik beide keren ook zandhagedissen, damherten🦌 en libelles gezien en de tweede keer ook nog boomkikkers.

Moedervos met haar vijf welpen in de Amsterdamse Waterleidingduinen in mei 2020 Moedervos met haar vijf welpen 🦊 in de Amsterdamse Waterleidingduinen, mei 2020.

Een boomkikker in de Amsterdamse Waterleidingduinen in mei 2020 Een boomkikker in de Amsterdamse Waterleidingduinen, mei 2020.

 

Half mei fiets ik naar Landgoed Keukenhof waar ik op het Landgoed tegenover het oude station van Lisse een kabouterwandeling maak over het Landgoed.

Een eindje verderop ligt Kasteel Keukenhof en ook daar heb ik een korte kabouterwandeling gemaakt. De kabouterwandeling is een korte wandeling van ongeveer een kilometer. De route gaat langs 16 verschillende kabouterpaaltjes. Leuk voor kinderen. Deze wandeling bestaat sinds oktober 2019. Het doel van deze wandeling is om kinderen meer te laten bewegen, omdat het goed is voor kinderen. Ze krijgen een gezonder gewicht en een betere conditie. Op het terrein van Kasteel Keukenhof kun je daarnaast nog meer wandelen want het terrein is groot. Het kasteel is (helaas) niet te bezoeken en ook de LAM (Lisser Art Museum) is nog gesloten.

Kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof in mei 2020 Kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof, mei 2020.

Kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof in mei 2020 Kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof, mei 2020.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand mei 2020 lees je hier.

 

Juni

Juni begint met veel versoepelingen. Musea en de horeca gaan weer open. Maar wel met inachtneming van bijv. de 1,5 meter afstandsregel. In het openbaar vervoer moet je verplicht een mondkapje dragen.

In de eerste week van juni maak ik een fietstocht van ongeveer 25 kilometer langs fietsknooppunten rond Hoofddorp. Het is een leuke fietstocht die ik start op de hoek van de Oude Bennebroekerweg en de IJweg en die mij voert langs de Toolenburger Plas, Molen De Eersteling, Fort Hoofddorp, Geniedijk, het Haarlemmermeerse Bos, Molen de Hommel, Gemaal Cruquius en terug naar het startpunt. Onderweg moet ik goed opletten want ik heb een route langs fietsknooppunten 62 – 58 – 55 – 54 – 53 – 52 – 56 – 57 uitgestippeld. De bordjes moeten gevolgd worden.

Knooppunt 62 tijdens mijn fietstocht langs fietsknooppunten rond Hoofddorp Knooppunt 62 tijdens mijn fietstocht langs fietsknooppunten rond Hoofddorp, juni 2020.

 

Halverwege juni fiets ik opnieuw naar de Amsterdamse Waterleidingduinen om een mooie wandeling te maken. Ik zie veel damherten 🦌, twee boomkikkers, zonnedauw, twee vossen en bij de burcht moedervos met drie van haar jongen 🦊.

Een vossenwelp in de Amsterdamse Waterleidingduinen, juni 2020. Een vossenwelp 🦊 in de Amsterdamse Waterleidingduinen, juni 2020.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand juni 2020 lees je hier.

 

Juli

In juli begin ik een lange termijn project: het wandelen van de dertig etappes van het Westerborkpad. In juli loop ik de proloogetappe vanaf Amsterdam Centraal Station naar de Hollandsche Schouwburg. Aan het eind van deze etappe breng ik een bezoek aan de Hollandse Schouwburg in Amsterdam.

De Hollandsche Schouwburg in Amsterdam, juli 2020. De Hollandsche Schouwburg in Amsterdam, juli 2020.

 

Halverwege juli breng ik een bezoek aan de Zaanse Schans, shame on me, ik ben hier nog nooit geweest. Dit jaar pak ik deze kans want andere jaren struikel je over de Aziaten en Amerikanen, maar vanwege de coronacrisis zijn zij niet welkom in ons land. Ik reis met de trein (met mondkapje op) naar Zaandam en bezoek op de Zaanse Schans de oude huisjes en winkeltjes, loop langs de molens en bezoek met mijn museumkaart het (tegenvallende) Museum Zaanse Tijd, het Wevershuis en het Zaans Museum.

De Zaanse Schans in Zaandam, juli 2020. De Zaanse Schans in Zaandam, juli 2020.

 

Een week later breng ik mijn zevende bezoek aan de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ik zie een boomkikker, zonnedauw met twee vastzittende juffers, natuurlijk damherten 🦌 en twee vossenwelpen 🦊🦊 bij de burcht. Daar is het rustig maar de welpen worden groot, ze zijn 3,5 maand aan het eind van deze maand. Ze kunnen gek doen, één heeft een eend gevangen en begraaft hem, graaft hem weer op, eet hem op, speelt met de kop die in eerste instantie niet opgegeven wordt en er later ook maar aan moet geloven. Zijn broertje, die zich ook nog even laat zien, mag niets hebben van de buit.

Een vossenwelp 🦊 in de Amsterdamse Waterleidingduinen, juli 2020. Een vossenwelp 🦊 in de Amsterdamse Waterleidingduinen, juli 2020.

 

Mijn laatste uitstapje in juli is een bezoek aan ‘De Wezens van de Kathedraal’ in de Koepelkathedraal in Haarlem. Een kathedraal die ik vorig jaar ook al bezocht in het kader van ‘Klim naar het Licht’. Nu maak ik de klim naar de wezens via een andere trap en via de daken en de dwerggalerij waar de wezens te vinden zijn naar de crypte waar de wezens nogmaals en beter te zien zijn. Ze zijn nagemaakt met de nieuwste 3D-technologie. Ook maak ik nog een ronde door deze kerk. De Wezens van de Kathedraal’ waren t/m 25 oktober 2020 te zien. Ik loop of rijd nooit meer voorbij deze schitterende kathedraal zonder even omhoog naar boven te kijken om de wezens te zien.

Het kakkertje op het dak van de Koepelkathedraal in Haarlem tijdens 'De Wezens van de Kathedraal' Het kakkertje op het dak van de Koepelkathedraal in Haarlem tijdens ‘De Wezens van de Kathedraal’, juli 2020.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand juli 2020 lees je hier.

 

Augustus

In augustus loop ik de eerste etappe van het Westerborkpad vanaf  de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar Station Diemen. Het begin van deze etappe tot aan het Station Muiderpoort is interessant met het Oosterpark en het Transvaalplein. De rest van de route naar Diemen vond ik saai. Ik breng onderweg bezoeken aan twee Joodse begraafplaatsen en het Flevopark. Dat zijn op het laatste stuk de meest interessante plekken in mijn ogen.

Het Transvaalplein in Amsterdam tijdens de eerste etappe van het Westerborkpad, augustus 2020. Het Transvaalplein in Amsterdam tijdens de eerste etappe van het Westerborkpad, augustus 2020.

 

Daarna ben ik twee weken niet weggeweest. Reden: een hittegolf van anderhalve week met temperaturen boven de 30° C. Ik maak even pas op de plaats met mijn uitstapjes, want dit is voor mij veel te warm. Ik werk mijn blogs uit die ik voor de rest van augustus gepland heb.

Ik bezoek later in augustus de tuinen van Kasteel Keukenhof waar de dahlia’s vrolijk bloeien. De vele foto’s heb ik toegevoegd aan mijn foto artikel van Kasteel Keukenhof.

Een dahlia in de tuin van Kasteel Keukenhof, augustus 2020. Een dahlia in de tuin van Kasteel Keukenhof, augustus 2020.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand augustus 2020 lees je hier.

 

September

Pas in de tweede week van september trek ik er weer op uit. De reden is dat ik eind augustus en de eerste week van september snipverkouden ben. Dat is ook de reden dat ik niet naar Groningen afreis voor de verjaardag van mijn moeder.

In de tweede week van september loop ik de tweede etappe van het Westerborkpad vanaf Station Diemen naar Station Weesp. Ik vind dit een overgangsetappe want tijdens deze etappe zoals die beschreven staat, kom je niets langs plekken die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. Ik heb zelf een paar plekken opgezocht, zoals het monument in Diemen en het Herdenkingskruis bij het Diemerbos en in Weesp het monument voor het station en op twee plekken in de buurt van het station de Stolpersteine. Er waren een paar interessante plekken, zoals het Diemerbos en de Muiderspoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal.

De Muiderspoorbrug tijdens de tweede etappe van het Westerborkpad, september 2020. De Muiderspoorbrug tijdens de tweede etappe van het Westerborkpad, september 2020.

 

Een week later bezoek ik het vernieuwde Cruquius Museum in Cruquius in de Haarlemmermeer. Het Cruquius Museum vertelt je het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer en toont de kracht van 19e eeuwse stoomtechnieken en de eeuwenlange strijd tegen het water. Een leuk museum met als hoogtepunt de werking van de stoommachine.

De stoommachine in het Cruquius Museum Het Cruquius Museum, september 2020.

 

Weer een week later fiets ik opnieuw naar de Amsterdamse Waterleidingduinen om een mooie wandeling te maken. Ik zie veel damherten 🦌 en twee vossenwelpen, die bijna niet meer van de moeder te onderscheiden zijn, zo groot zijn ze geworden in een half jaar 🦊.

Een damhert in de Amsterdamse Waterleidingduinen 🦌 Een damhert in de Amsterdamse Waterleidingduinen, september 2020. 🦌

 

Mijn uitgebreide blog over de maand september 2020 lees je hier.

 

Oktober

In de tweede week van oktober loop ik de derde etappe van het Westerborkpad vanaf Station Weesp via Muiden naar Muiderberg. Een leuke etappe door een paar bekende plaatsen (Weesp en Muiden). Het laatste stuk vanaf Muiden naar Muiderberg is onverhard om het Muiderslot en over een dijk. Er is halverwege de dijk een uitwijkmogelijkheid om verhard te lopen. Ik heb de route over de dijk gevolgd via allerlei hekjes. Het is door het regenachtige weer van de eerste 10 dagen van oktober vies op dit deel van de route. In Weesp heb ik alle 59 Stolpersteine opgezocht. In Muiderberg bezoek ik de Joodse begraafplaats. Deze begraafplaats is het eindpunt van deze derde etappe.

Een hek op de dijk tussen Muiden en Muiderberg tijdens de 3e etappe van het Westerborkpad De dijk tussen Muiden en Muiderberg tijdens de 3e etappe van het Westerborkpad, oktober 2020.

 

Het is burltijd van de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ik ga op zoek naar de damherten en maak een mooie wandeling. Ik zie veel damherten 🦌. Vossen heb ik dit keer niet gezien maar ik was er ook niet naar op zoek. Wel heb ik onderweg veel paddenstoelen gezien 🍄.

Een burlend damhert in de Amsterdamse Waterleidingduinen, oktober 2020. Een burlend damhert in de Amsterdamse Waterleidingduinen, oktober 2020.

 

Op de laatste dag van oktober breng ik ’s middags een bezoek aan de Bijbelse Tuin Hoofddorp achter de R.K.-kerk Joannes De Doper aan de rand van het centrum van Hoofddorp. In de Bijbelse Tuin Hoofddorp staan tussen de bomen, die allemaal een link hebben met de Bijbel, 50 beeldhouwwerken. Er staan beelden van Bijbelse figuren als Jozef en Maria, Anna en de kleine Jezus, Ruth, Hagar, Job, Eva, de Vrouw van Lot en er is een indrukwekkende serie van 15 werken die het lijdensverhaal van Jezus uitbeelden. Mooie verhalen uit de Bijbel waar ik mee opgegroeid ben. Personen die nu tot leven komen in de beeldhouwwerken in deze mooi aangelegde tuin vol symboliek.

Het beeld van Ruth in de Bijbelse Tuin Hoofddorp, oktober 2020. Het beeld van Ruth in de Bijbelse Tuin Hoofddorp, oktober 2020.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand oktober 2020 lees je hier.

 

November

De eerste helft van november blijf ik, vooral vanwege het slechte weer en het feit dat ik heel moe ben, thuis.

In de derde volle week van november fiets ik naar Heemstede om een wandeling op Buitenplaatsen De Overplaats en De Hartekamp te maken. Onderweg krijg ik een lekke band. Mijn fiets heb ik naar de fietsenmaker en Bennebroek gebracht. Met een leenfiets fiets ik naar de ingang van Buitenplaats De Overplaats om daar deze wandeling te beginnen. Mijn wandeling gaat langs 3 buitenplaatsen. Het terrein van één van de buitenplaatsen is niet toegankelijk, deze zie ik alleen vanaf de straatkant.

Buitenplaats De Hartekamp in Heemstede Buitenplaats De Hartekamp in Heemstede, november 2020.

 

Twee dagen later haal ik mijn eigen gerepareerde fiets op en fiets ik door naar Wandelbos Groenendaal in Heemstede om daar een wandeling van 4,2 kilometer te maken. Een leuke wandeling langs de rode paaltjes. Ik wil deze wandeling in het voorjaar nog een keer wil maken, dit omdat ik het Wandelbos in het voorjaar en de bloeiende rododendrons rond de vijver wil zien en fotograferen.

Wandelbos Groenendaal in Heemstede Wandelbos Groenendaal in Heemstede, november 2020.

 

Weer een paar dagen later loop ik de vierde etappe van het Westerborkpad vanaf Muiderberg via het Naardermeer naar Station Naarden-Bussum. Een etappe waar je weinig plekken ziet die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben: het oorlogsmonument in Muiderberg, de Joodse Begraafplaats in Muiderberg en een plaquette op Station Naarden-Bussum. Het deel rond het Naardermeer valt tegen. Je ziet bijna niets van het meer.

Het monument voor de slachtoffers van de holocaust op de Joodse begraafplaats in Muiderberg tijdens de 4e etappe van het Westerborkpad Het monument voor de slachtoffers van de holocaust op de Joodse begraafplaats in Muiderberg tijdens de 4e etappe van het Westerborkpad, november 2020.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand november 2020 lees je hier.

 

December

Voor Nederland half december in volledige lockdown gaat, fiets ik voor een wandeling naar de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ik ben er twee maanden niet geweest. Het wordt weer eens tijd. Ik zie veel damherten 🦌 en een vos 🦊, want een welp kan ik hem niet meer noemen. Het is één van de vijf vossen die in het voorjaar van 2020 is geboren. Nu is het een volwassen mannetje geworden. De moeder en de andere 4 vossen heb ik deze middag niet gezien.

Een vos in de Amsterdamse Waterleidingduinen Een vos in de Amsterdamse Waterleidingduinen, december 2020.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand december 2020 lees je hier.

 

2020 in cijfers

Markeringsteken van het Westerborkpad Markeringsteken van het Westerborkpad.

 

Conclusie over 2020

Ondanks mijn ziekte heb ik, als ik zo alles op een rijtje zet, veel uitstapjes gemaakt. Het is voor mij heel vermoeiend. Ik neem op de koop toe, dat ik als ik een uitje maak, ik een dag en soms meerdere dagen nodig heb om te herstellen. Ik heb de dag na een dagje weg altijd veel hoofdpijn.

Werken doe ik niet. Dit jaar heb ik ook niet meer actief gezocht. Dit alles heeft vooral de maken met de coronapandemie, het gebrek aan banen vanwege de economische crisis die voortvloeit uit deze coronacrisis. Ik ben nog steeds te moe en het kost mij ontzettend veel inspanning om ergens te komen en als ik in het kader van werk of officiële instanties een gesprek heb gehad, ben ik leeg en doe ik de rest van de dag niets meer.

 

Persoonlijk

Het afgelopen jaar 2020 ben ik, zoals je in bovenstaand overzicht ziet, niet in het buitenland geweest. Dit omdat ik nog altijd gezondheidsproblemen heb. En ook omdat reizen naar het buitenland vanwege de coronacrisis heel lastig is/was.

In mei 2018 ben ik gestart met het opzetten van deze blog. Dit omdat ik op mijn andere website, JTravel, niet alles kwijt kon, wat ik nog meer wilde vertellen. Sinds september 2018 staat JTravelblog online. Voor JTravelblog is dit de 167e blogpost die ik publiceer.

JTravel is sinds november 2016 in de lucht en bevat veel informatie over en foto’s van mijn reizen en ook van mijn uitstapjes in Nederland. Ook hier groeit het aantal bezoekers gestaag.

Sinds ik halverwege 2019 met Pinterest begonnen ben, merk ik dat de bezoekers toenemen. Steeds meer bezoekers komen via Pinterest op mijn beide websites.

 

Beste Instagrampost van 2020

Deze Instagram-post van Kasteel Keukenhof en de bloeiende dahlia’s die ik in december 2020 postte naar aanleiding van de blog Doen in de Bollenstreek kreeg in 2020 de meeste likes.

Volg je mij al op Instagram?

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door JTravel (@jtravel.nl)

 

Beste Pinterest pins in 2020

Deze pins kregen in 2020 voor respectievelijk JTravel.nl en JTravelBlog.nl de meeste views. Volg je mij al op Pinterest?
Tijdens je wandeling door Leiden zijn er vele hofjes te bezoeken. Mijn foto's van deze hofjes zie je op mijn website. Kijk en wandel je mee? #leiden #wandeling #hofjes #jtravel #jtravelblog #fotos Ik heb 12 tips om te doen tijdens de coronacrisis voor je op een rijtje gezet. Lees je mee. Iedereen sterkte tijdens deze coronacrisis. #corona #tips #jtravelblog #jtravel #wandelen #fietsen #bloggen #lezen

 

Dit was mijn jaaroverzicht 2020. Wat zal 2021 brengen?

 

2021

Ik hoop dat als mijn gezondheid en ook de tijd het toelaat er in 2021 weer veel op te trekken en ook om weer te gaan reizen. Plannen voor 2021 heb ik nog niet, ik kan/wil ook niet te veel vooruitplannen, omdat ik nooit weet hoe ik me over een week of maand voel en hoe het met de gezondheid van mijn ouders gaat.

Nederland bevindt zich in januari 2021, vanwege de coronacrisis, nog steeds in een lockdown, de musea zijn gesloten en dus zijn er minder opties om ergens naar toe te gaan. Ik hoop dat ik in de loop van 2021 weer meer mogelijkheden heb, dit omdat ik dan weer met het openbaar vervoer kan reizen. Maar ideeën voor uitstapjes en (verre) reizen zijn er genoeg. Mijn bucketlist is nog lang, zo wil ik weer etappes van het Westerborkpad lopen en musea, want ook de bucketlist voor musea is nog lang, bezoeken. Nu blijf ik in de buurt van mijn huis. Ik heb geen auto, dus alles moet met de fiets of lopend. Het openbaar vervoer is niet essentieel reizen en wordt tijdens de lockdown afgeraden.

Beste volgers, bedankt voor het lezen van mijn verhalen en blogs dit jaar. Ik hoop jullie ook in 2020 te mogen begroeten op één van mijn websites (JTravel en JTravelblog) of op mijn social mediakanalen (Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest of Bloglovin’).

 

Ik wens jullie allemaal een gezond en reislustig 2021 toe!

 

Wat zijn jouw plannen voor 2021?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

In deze blog kijk ik terug op het jaar 2020. Ik heb redelijk veel uitstapjes gemaakt, veel gewandeld en 11 musea bezocht, Meer lezen over 2020? Ik heb alles per maand voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #jaaroverzicht #2020 #jtravel #jtravelblog #jaaroverzicht2020 In deze blog kijk ik terug op het jaar 2020. Ik heb redelijk veel uitstapjes gemaakt, veel gewandeld en 11 musea bezocht, Meer lezen over 2020? Ik heb alles per maand voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #jaaroverzicht #2020 #jtravel #jtravelblog #jaaroverzicht2020 In deze blog kijk ik terug op het jaar 2020. Ik heb redelijk veel uitstapjes gemaakt, veel gewandeld en 11 musea bezocht, Meer lezen over 2020? Ik heb alles per maand voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #jaaroverzicht #2020 #jtravel #jtravelblog #jaaroverzicht2020

In deze blog kijk ik terug op het jaar 2020. Ik heb redelijk veel uitstapjes gemaakt, veel gewandeld en 11 musea bezocht, Meer lezen over 2020? Ik heb alles per maand voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #jaaroverzicht #2020 #jtravel #jtravelblog #jaaroverzicht2020 In deze blog kijk ik terug op het jaar 2020. Ik heb redelijk veel uitstapjes gemaakt, veel gewandeld en 11 musea bezocht, Meer lezen over 2020? Ik heb alles per maand voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #jaaroverzicht #2020 #jtravel #jtravelblog #jaaroverzicht2020 In deze blog kijk ik terug op het jaar 2020. Ik heb redelijk veel uitstapjes gemaakt, veel gewandeld en 11 musea bezocht, Meer lezen over 2020? Ik heb alles per maand voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #jaaroverzicht #2020 #jtravel #jtravelblog #jaaroverzicht2020

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com